Нов зам.-министър в схема за ДДС измами
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Нов зам.-министър в схема за ДДС измами

Александър Свраков е наредил да се върнат 1.2 милиона лева ДДС на фирма длъжник с "рисков профил"

Най-новото попълнение в екипа на Министерството на финансите е Александър Свраков. Служебният премиер Гълъб Донев го е назначил за заместник-министър.

Свраков е човек от системата - има дълъг опит в НАП, включително и на ръководни позиции -  бил е началник в Данъчна служба "Лозенец" в София и е ръководил е ключовата дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" към Централното управление на приходната агенция.  "Има богат опит в частния сектор в сферите на данъчното облагане и на данъчното законодателство", добавя официалната справка за новия зам.-министър, изпратена до медиите, пише Ребека Борисова във вестник СЕГА.

Именно докато е шеф на дирекцията "Обжалване", която разглежда възраженията срещу данъчни ревизии и проверки, Свраков се оказва в епицентъра на скандал за източване на ДДС и пране на пари. В разгара на разследването за 1.2 млн. лева той и още шестима от НАП са уволнени. Това се случва през март 2007 г.  Освободените са подготвили документацията за връщането на 1.2 млн. лева ДДС на ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов".

Задача на 1.2 млн. лева

Уволненията идват след анонимен сигнал, подаден до прокуратурата - най-вероятно от човек, работещ  в приходната агенция. Тогавашният директор на НАП Мария Мургина разказва за случая: 

Целият ДДС от 1,2 млн. лв. е само от една фактура за продажба на резистори. В сделката участва ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов". Едноличният търговец си е местил неведнъж седалището, което типично за рискова фирма, имало е и сигнали от полицията и прокуратурата, а колегите не са изследвали подробно сделката, преди да одобрят връщането на ДДС, обяснява Мургина.

Самата история с внушителния данъчен кредит е дълга. Фирмата иска възстановяване на ДДС, след като НАП отказва, обжалва отказа и печели делото във Върховния административен съд. Инспекторите от НАП решават да направят нова ревизия и откриват, че ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов" има данъчни задължения в размер на 4 млн. лв. Тъй като има съдебно решение за връщане на 1,2 млн. лв., инспекторите решават, че сумата трябва да бъде приспадната от установените данъчни задължения. Но търговецът не е съгласен да се прави прихващане,  оплаква се в дирекцията "Обжалване и управление на изпълнението" и началникът Александър Свраков подписва становище за реално възстановяване на сумата на фирма, привлякла вниманието на прокуратурата. Намесила се е и Агенцията за финансово разузнаване - има съмнения за пране на пари (резисторите, предмет на сделката, са с надути цени, което качва базата за начисляване на ДДС). В резултат министърът на финансите Пламен Орешарски налага запор върху банковата сметка на ЕТ "Силвестър-МК-Красимир Стефанов". Така източването на сумата е блокирано. 

Мария Мургина коментира: "Лично познавам Александър Свраков от много години. Той е много добър професионалист и администратор. Но ще бъда безкомпромисна към нарушения, които уронват авторитета на приходната администрация. За мен е невероятно професионалисти от такъв ранг да направят такава грешка - фирмата е позната на нашата система, тя е от рисковия контингент, мести се от офис в офис, през 2005 г. е била дерегистрирана служебно."

Всички уволнени са били проверени и от Инспектората на Националната агенция за приходите, който установил нарушения на данъчното законодателство, неизпълнение на разпореждания на работодателя и на задължения от вътрешния правилник.

След това е назначена пълна ревизия на трите фирми, които участват в сделката с резисторите. Прокуратурата поема случая. Нататък следите на казуса се губят. А ето че днес Свраков е зам-.министър на финансите. Коментари