Домашната лютеница става лукс, вижте защо
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Домашната лютеница става лукс, вижте защо

Приготвянето на домашна лютеница със зеленчуци  от магазина излиза по-скъпо заради високите цени на горивата и торовете. Около 3 лева струва бурканче, ако си купим зарзавата, показват изчисления на „Телеграф“ на база цените на продуктите в търговската мрежа. За сравнение преди година стойността е била около 2,40-2,60 лева.

Средно с 15 на сто са се увеличили цените на зарзавата през тази година спрямо предходната, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

 

 

Той обясни, че цените на тези стоки са много динамични, тъй като реколтата е добра, но разходите за производството растат. В същото време, ако потреблението намалее, може и да поевтинеят. Иванов коментира обаче, че цените на торовете са скочили десет пъти на годишна база, което няма как да не се отрази върху зеленчуците.

По-скъпи са и горивата, което влияе върху стойността на доставките.

Продукти

За приготвянето на 13 буркана от домашната разядка са необходими 10 килограма червени чушки, 4 килограма патладжани, 7 килограма домати, 300 мл олио и подправки по желание.

В обектите, които са част от големите вериги магазини, в момента червената пиперка, която се пече и се мели за приготвяне на лютеница, струва между 1,70 и 2,70 лева за кило.

Патладжаните са по 2,50 лева килото, а доматите по 1,20 лева. Цената на олиото средно е около 5 лева за литър. Така общата сума за продуктите възлиза на 47 лева, а преди година разходът е бил в рамките на 35-37 лева.

В изчисленията не е включена и енергията, която се ползва за варенето на любимата разядка. Този разход зависи от това дали се приготвя на ток, газ или по стария начин на дърва.

Значително по-евтин е зарзаватът за приготвяне на домашна лютеница, ако пазарувате от пазари като столичния Женски пазар. Там кило червени чушки варира от 1,60 до 2 лева, а доматите са по 1,20 лева.

Може да се намери и патладжан на левче килото. Хубаво е обаче да оглеждате стоката, преди да я платите, защото много често търговците излагат за клиентите хубава и здрава продукция, а слагат в торбата развалени, омекнали и болни зеленчуци.

Цени

По тържищата на едро цената на доматите от полето е скочила с 12,6 на сто на годишна база и в момента се продават по 1,61 лева за кило по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За сравнение миналата година килото на едро се е търгувало по 1,43 лева. В големите вериги цената му е с над 40 ст. по-ниска, което се обяснява с големите количества, които се поръчват, и отстъпки, които правят производителите.

Пиперът пък е струвал 1,70 лева за кило през 2021 година, а тази година се продава за 2,10 лева, което е увеличение с 23,5 на сто.  

Значително по-скъпо ще е затварянето на буркани с корнишони тази година. Причината е високата цена на дребните краставички. В момента по столичните пазари те вървят от 2,50 до 3 лева кило, а преди година са се продавали по 1,40-1,60 лева килото.

Цените в търговската мрежа също са се увеличили. Например ако миналата година буркан корнишони струваше 1,80-2 лева, то в момента най-евтините са по 2,50-2,80 лева. При лютеницата положението е същото. Най-евтината върви по 2,90 лева, като разфасовката е 260 грама. Масовите опаковки от 300 грама се продават от 5 лева нагоре.

Производствените цени с рекорден ръст

Производствените цени на тока са се увеличили със 103 на сто през юли спрямо същия месец на 2021 година, а при хранителните продукти скокът е с 28 на сто. Това сочат данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител нараства с 42,5% през юли 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година.  В преработващата промишленост освен при храните повишение има при производството на химични продукти - с 46,5%, на хартия, картон и изделия от тях - с 31,8%, и  на дървен материал, без мебели - с 30,6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 56% през юли
2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при тока, топлинната енергия и газа с над 100%, преработващата промишленост - с 31,4%, и добивната промишленост - с 4,7%.

Пуснаха разядката и в нета по 8 лева

Домашно приготвена лютеница се предлага и в интернет почти всяка година. Производители от Варна предлагат разядката по 8 лева за буркан. В описанието е написано, че всички зеленчуци са отгледани в собствена градина и са торени с биотор от калифорнийски червеи.

Приготвена е от печен червен пипер, доматено пюре, печен патладжан, моркови, сол, захар, олио и чер пипер. Друг производител от София пък я предлага по 6 лева за буркан, като съдържа печени чушки, домати, сол, захар и олио.

Коментари