Много важна информация за поставянето на детското столче в автомобила
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Много важна информация за поставянето на детското столче в автомобила

40% от монтираните столчета в автомобилите не отговарят на изискванията, показва изследване на агенцията по пътна безопасност

 

Децата са най-уязвими при пътуване. Оказа се обаче, че много родители пренебрегват тяхната безопасност. За съжаление статистиката показва, че от началото на 2019 г. до настоящия момент 25 деца са станали жертви на пътнотранспортни произшествия, 873 са пострадали.

От Държавната агенция по пътна безопасност дадоха ценни съвети на родителите.

Колани за бременни

Още при бременни жени, за които в закона е посочено, че може да са без колан, е важно да се обезопасят.

Това става със специални колани, които не притискат корема на бъдещата майка. Именно те могат да предпазят и нея, и бебето при евентуална катастрофа.

При столчетата за деца експертите обясниха, че те трябва да са обърнати против посоката на движение поне до 7-годишна възраст. Коланите трябва да са поставени правилно. Освен това не трябва да се прави компромис с цената, когато става дума за безопасността на децата.

Обърнато против посоката на движение детско столче в колата е пет пъти по-безопасно – особено при челен удар.

Кога детето вече може да се вози без столче?

До достигане на определена височина детето трябва да се вози в столче в колата. Тя е 150 см. На предната седалка може да се сяда на 12-годишна възраст.

Столче на предната седалка може да има, ако въздушната възглавница е изключена. Най-добре е да столчето да е поставено против посоката на движение.

Санкции при липса на столчета за деца в колата

Глобите за липса на предпазни средства за деца в автомобила са 50 лв. и 6 контролни точки. Може да се санкционира и неправилно монтиране на столчето.

40% от монтираните столчета в автомобилите не отговарят на изискванията, показва изследване на агенцията по пътна безопасност.

Коментари