Българинът ридае, заради новата цена на ракията
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Българинът ридае, заради новата цена на ракията

Българската ракия поскъпна с между 20 и 50 на сто от пролетта насам, показва проверка на "Труд". Причината според потребителите е спекула, а според производителите по-високи разходи в резултат на драстичното увеличение на енергоносителите (ток и газ), както и на горивата за транспортиране на готовата продукция.

Най-евтините марки в разфасовки от половин литър и 700 мл се продават за около 8 лева, докато преди година същите са се предлагали за около 6 лева. По-скъпите питиета са увеличили цената си и повече.

"Не могат да ми продават едно шише с ракия от миналогодишната реколта с подобно увеличение", бе категоричен клиент на една от най-големите вериги за алкохол на достъпни цени. "На какво се дължи това поскъпване, ако не на спекула, при условие, че продуктът е произведен още преди година, когато цените и разходите за производство бяха други. Неслучайно пазаруваме по-скъпо от европейците един и същи стоки, а сега посегнаха и на ракията", заяви потребителят.

Домашните вино и ракия от тазгодишната реколта също ще ни струват по-скъпо. Причината е поскъпването на работата на казаните заради сериозния ръст в цените на горивата, както и изкупните цени на гроздето, които през тази година достигат до 80 стотинки - левче за килограм. Плодовете също се търгуваха минимум по толкова. В същото време поскъпна и захарта, така че крайната стойност на домашнярката ще е между 30 и 50 на сто по-висока спрямо миналогодишната, изчислиха майстори на високо градусовата напитка.

Поскъпване, за което никой не говори, е това на бутилките, в които се предлагат питиетата. Заради цената на газа производството на стъклени изделия намаля, доставките се забавиха, а цените са наистина драстично по-високи, обясни производител, пожелал да остане анонимен. По-високи са и разходите за тапи, етикети, кашони, за труд и за транспорт, оправдават се от бранша.

Самите търговци също увеличават надценките, заради хладилните витрини в обектите, които вдигат разходите им значително благодарение на скъпия ток за бизнеса и се разпределят правопропорционално на всички предлагани стоки в магазините. Още по-сериозно е поскъпването в хотели и ресторанти, където и разходите за персонал и предоставяне на услуги са и по-високи.

Така в крайна сметка цената на родните ракии почти се изравни с тази на по-евтините марки уиски. А изборът с какво питие да седнат на масата остава за потребителите.

Коментари