Путин прояви "загриженост", праща мисия от съюзници в Ереван
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Путин прояви "загриженост", праща мисия от съюзници в Ереван

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) изпраща в Армения мисия, водена от генералния секретар Станислав Засем, за оценка на ситуацията на армено-азербайджанската граница, съобщи говорителят на ОДКБ Владимир Зайнетдинов.

"В хода на заседанието на Съвета за колективна сигурност беше договорено в Република Армения да бъде изпратена мисия на Организацията на Договора за колективна сигурност, ръководена от генералния секретар на ОДКБ Станислав Засем, с участието на началника на Съвместния щаб на ОДКБ генерал-полковник Анатолий Сидоров и представители на страните-членки на ОДКБ за оценка на настоящата ситуация", заяви Зайнетдинов след извънредното заседание на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ.

Освен това той заяви, че мисията ще изготви подробен доклад за ситуацията в региона и ще изготви предложения за деескалация на напрежението до държавните глави на следващата сесия на Съвета за колективна сигурност, която ще се проведе в Ереван през есента.

Беше договорено също така да се създаде работна група за наблюдение на ситуацията на армено-азербайджанската граница, която да се състои от служители на секретариата и военнослужещи от Съвместния щаб.

На извънредното заседание на Съвета за колективна сигурност на ОДКБ руският президент Владимир Путин заяви, че ще бъдат предприети допълнителни стъпки за намаляване на напрежението по армено-азербайджанската граница, съобщи пресслужбата на ОДКБ.

"Президентът на Русия Владимир Путин информира членовете на ОДКС за допълнителни практически стъпки от руска страна, насочени към деескалация на възникналото напрежение", съобщиха от пресслужбата на ОДКС.

Те заявиха, че по време на сесията е бил проведен задълбочен и откровен обмен на мнения.

"Всички участници в сесията на ОДКБ изразиха загриженост от изострянето на ситуацията в региона и призоваха за нейното уреждане изключително с политически и дипломатически средства въз основа на общопризнатите принципи на международното право и споразуменията, предвидени в тристранните изявления на лидерите на Азербайджан, Армения и Русия от 9 ноември 2020 г.", отбелязаха от пресслужбата.

"Усилията на Руската федерация за посредничество, насочени към стабилизиране на ситуацията в региона, бяха напълно подкрепени", съобщи организацията.

Във вторник вечерта ситуацията на арменско-азербайджанската граница отново се изостри. Армения заяви, че Азербайджан е проявил агресия, а Баку на свой ред определи събитията като провокация от страна на Ереван. Според министър-председателя на Армения Никол Пашинян в резултат на нощните боеве са загинали 49 арменски военнослужещи.

Русия, Съединените щати и Франция призоваха за сдържаност след най-смъртоносните боеве след шестседмичната война за Нагорни Карабах през 2020 г.

Русия, която разполага с военна база в Армения, изпрати хиляди миротворци в региона през 2020 г. като част от споразумение за прекратяване на военните действия през 2020 година, по време на които Азербайджан постигна значителни териториални придобивки във и около Нагорни Карабах с голямата подкрепа на Турция.

Припомняме, че Владимир Путин многократно е заявявал, че небето над Армения е защитено. Действията на азерския агресор доказват обратното. В тази връзка излиза, че "великата" Руска Федерация е надценена, или тече лицемерие между Путин и Алиев.

Коментари