Пелоси обвини азерите и обеща подкрепа на Армения
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Пелоси обвини азерите и обеща подкрепа на Армения

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси остро осъди "незаконните" според нея гранични нападения на Азербайджан срещу Армения, като използва посещението си в руския съюзник, за да обещае американската подкрепа за неговия суверенитет, предаде Ройтерс.

Пелоси определи пътуването си до Армения, като опит да засили подкрепата си за това, което тя определи като "фарът на демокрацията".

Говорейки в древния град Ереван, Пелоси каза, че пътуването ѝ особено важно, на фона на "незаконните и смъртоносни атаки от Азербайджан на арменска територия", които предизвикаха гранични сблъсъци, при които бяха убити повече от 200 души. Русия по договор е съюзник в армейските дела с арменците, но демонстрира пасивно поведение.

„Ние категорично осъждаме тези атаки“, каза Пелоси заедно с председателя на арменския парламент Ален Симонян, който миналата седмица изрази недоволство от отговора на воденият от Русия военен съюз ОДКБ за помощ на Ереван.

Пелоси, която разгневи Китай с пътуването си до Тайван миналия месец, каза, че е ясно, че битката по границата е била предизвикана от азерските нападения срещу Армения и че хронологията на конфликта трябва да бъде изяснена.

Боевете "беше инициирано от азерите и това трябва да бъде признато", каза Пелоси.

Подобно окончателно разпределяне на вината за конфликта надхвърля това, което Държавният департамент на САЩ досега е казал публично. Държавният секретар Антъни Блинкен изрази загриженост относно боевете и призова за спокойствие, но не приписа вината.

Армения каза, че Азербайджан е обстрелвал най-малко шест арменски селища в границата малко след полунощ на 13 септември, атакувайки цивилна и военна инфраструктура с дронове и оръдия с голям калибър. Ереван заяви, че това е непредизвикана агресия.

Азербайджан, подкрепян от Турция, отхвърля тези твърдения. Баку твърди, че арменски диверсионни части са се опитали да минират азерските позиции, което е накарало войниците да отговорят. Армения казва, че този разказ е азерска дезинформация.

Русия, която многократно осъди посещението на Пелоси в Тайван, смята Кавказ за своя собствена сфера на влияние, нищо, че болшевиките имат ключова роля изконни арменски територии преди малко над 100 години да бъдат поднесени на тепсия на Турция и Азербайджан. Самата Русия била настръхнала от това, което определя като намеса на САЩ в региона.

Москва обаче е заета от войната в Украйна, която предизвика най-голямата конфронтация със Запада от разгара на Студената война. Русия е основният военен съюзник на Армения, има военна база в Северна Армения и миротворци по линията на контакт в Нагорни Карабах, за която Армения и Азербайджан водиха война през 2020 г.

Президентът Владимир Путин каза в петък, че Русия има достатъчно ресурси, за да посредничи в конфликта. Последните боеве приключиха след прекратяване на огъня с посредничеството на Русия, като Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), реши във вторник да изпрати наблюдателна мисия. (Армения е член на водения от Русия военен съюз)

Председателят на арменския парламент Симонян каза, че е недоволен от отговора, като оприличи ОДКБ на пистолет, който не стреля с куршуми. Обръщайки се към Пелоси, представителят на САЩ Франк Палоун каза, че Съединените щати искат да направят всичко възможно, за да подкрепят повече сигурността на Армения.

Съединените щати, каза Пелоси, се вслушват в мнението на Армения относно нуждите ѝ в областта на отбраната и заяви, че Вашингтон иска да помогне и подкрепи Армения в това, което тя определи като глобална борба между демокрацията и автокрацията.

"Трябва да използваме влиянието си, лостовете си, за да покажем, че арменската демокрация и суверенитет са приоритет", каза Пелоси и определи като "интересно" разочарованието на Армения от Русия.

"Интересно е, че те са разочаровани, че са получили констатации на факти, а не защита от тези отношения и ще видим какво ще се случи по-нататък", каза тя. Пелоси посети и мемориала на жертвите на арменския геноцид от 1915 г., който побира в събе си и въздействащ покрит музей. Не се сдържа и се разплака.

Армения и много други страни смятат тези събития за геноцид над арменския народ от страна на тогавашните турски власти. Турция не признава случилото се за геноцид.

Припомняме, че само преди дни президентът на Русия Владимир Путин се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Самарканд на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)

Там президентът на Русия заяви, че " всички сме много притеснени от изострянето на ситуацията на арменско-азербайджанската граница. Добре е, че ескалацията най-после беше спряна с координирани усилия, но доколкото разбрах, все още остава напрежение".

На свой ред Алиев благодари на Путин "за бързия отговор на обострянето, ескалацията в зоната на арменско-азербайджанската граница" и заяви:

"Сблъсъците продължиха по-малко от 8 часа, случват се гранични конфликти. Най-важното е, че успяхме да стабилизираме ситуацията и да я преведем в мирни условия". Сега най-важното е да не се разруши започналият процес на нормализиране на отношенията, да се върви в тази посока, продължи президентът на Азербайджан. 

Ние приветстваме усилията на Русия, насочени към  започване на преговори на мирно споразумение. Ще направим всичко, за да гарантираме, че ситуацията в Кавказ е стабилна“, каза президентът на Азербайджан.

Коментари