Черни скорпиони, змии и жаби- господарите на бургаската Тройка
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Черни скорпиони, змии и жаби- господарите на бургаската Тройка

Централният бургаски площад Тройката се е превърнал в голям и открит терариум. Билетчета обаче не се късат. Гледката на всевъзможни безгръбначни животни е напълно безплатна. Малки, големи и още по- големи човеци подритват, снимат или пък се отвращават от многобройния брой черни скорпиони /били безопасни/, водни змии и жаби. Да, те кръстосват свободно по новата бетонна настилка между краката, хладилниците за сладоледи, градинките и пешеходните алеи на Тройката. Развъдникът на гадините е инфраструктурната язва на язвите- недостроения ГУМ в близост. Той е своебразен родилен дом на тварите, които се множат с всеки изминал ден. Картината отдвъд металните огради е потресаваща- буйна растителност, няколко дълбоки корита с мътна вода, остатъци от комунистически бетон и огромен брой пълзящи и подскачащи животинки. Т. нар. "жабарник" се простира на цели 35 декара, а сагата е в съда повече от четвърт век. И докато се спори на всевъзможни инстанции за собствеността на земята и правото на строеж върху златния терен, отстрани него нещата вече са извън контрол.

Тази вечер млад бургазлия е поредния който ни сигнализира, че е видял и фотографирал животинки присъщи за терариумите. С него били приятели и роднини от друг град и всички вкупом останали озадачени от преживяното на пъпа на морския град. Темата на разговор моментално се променила, а мястото за където са се били запътили е отпаднало, за сметка на безплатната зоологическа градина. Изглежда популацията на тварите е достигнала апогея си и място за всички няма. Може би и хранителната верига не е достатъчна за да задоволи апетита на най- често срещаните сред хората- черни скорпиони, водни змии и жаби.

Живущите в района с погнуса пък ще посрещнат поредното лято. Те не смеят да отварят прозорците си понеже миризмата им идвала в повече от блатото в бетонните корита, а нападенията от комари и мухи били свирепи. Факт- летният сезон чука на вратата и трябва да се вземат мерки и то на експертно ниво. В противен случай Бургас ще стане за смях пред чужденците, а Тройката, особено след реконструкцията, е любимо място за разходки, игри и почерпка с фрешове и кафета.picasion.com

Коментари

Кенци

13 яну, 2019 19:44

Ама вие сте толкова умствено необременени.. Тези животни не са "Присъщи за терариумите". Живели са си там далеч преди хората да им застроят естествените местообитания. Как очаквате да не се срещат в градска среда, като тяхната се унищожава прогресивно? Да не говорим, че тези животинки са безобидни и дори допринасят много повече за околната среда, от колкото някои хора. И ако успеете някак да надникнете отвъд розовата кутийка, в която живеете, ще разберете, че е съвсем нормално да се срещат някои видове животни там, където си мислите, че сте само вие.

Отговори