Черни скорпиони, змии и жаби- господарите на бургаската Тройка
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

Черни скорпиони, змии и жаби- господарите на бургаската Тройка

Централният бургаски площад Тройката се е превърнал в голям и открит терариум. Билетчета обаче не се късат. Гледката на всевъзможни безгръбначни животни е напълно безплатна. Малки, големи и още по- големи човеци подритват, снимат или пък се отвращават от многобройния брой черни скорпиони /били безопасни/, водни змии и жаби. Да, те кръстосват свободно по новата бетонна настилка между краката, хладилниците за сладоледи, градинките и пешеходните алеи на Тройката. Развъдникът на гадините е инфраструктурната язва на язвите- недостроения ГУМ в близост. Той е своебразен родилен дом на тварите, които се множат с всеки изминал ден. Картината отдвъд металните огради е потресаваща- буйна растителност, няколко дълбоки корита с мътна вода, остатъци от комунистически бетон и огромен брой пълзящи и подскачащи животинки. Т. нар. "жабарник" се простира на цели 35 декара, а сагата е в съда повече от четвърт век. И докато се спори на всевъзможни инстанции за собствеността на земята и правото на строеж върху златния терен, отстрани него нещата вече са извън контрол.

Тази вечер млад бургазлия е поредния който ни сигнализира, че е видял и фотографирал животинки присъщи за терариумите. С него били приятели и роднини от друг град и всички вкупом останали озадачени от преживяното на пъпа на морския град. Темата на разговор моментално се променила, а мястото за където са се били запътили е отпаднало, за сметка на безплатната зоологическа градина. Изглежда популацията на тварите е достигнала апогея си и място за всички няма. Може би и хранителната верига не е достатъчна за да задоволи апетита на най- често срещаните сред хората- черни скорпиони, водни змии и жаби.

Живущите в района с погнуса пък ще посрещнат поредното лято. Те не смеят да отварят прозорците си понеже миризмата им идвала в повече от блатото в бетонните корита, а нападенията от комари и мухи били свирепи. Факт- летният сезон чука на вратата и трябва да се вземат мерки и то на експертно ниво. В противен случай Бургас ще стане за смях пред чужденците, а Тройката, особено след реконструкцията, е любимо място за разходки, игри и почерпка с фрешове и кафета.Коментари