Смъртна присъда за бивш министър
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Смъртна присъда за бивш министър

Бившият китайски министър на правосъдието Фу Джънхуа беше осъден днес на смърт с отсрочка от 2 г. и възможност наказанието да бъде заменено с доживотен затвор. Фу е осъден за подкуп, но е обвинен и в участие в конспиративна група. Независими коментатори смятат, че Фу е една от жертвите на чистката, извършена от Си Дзинпин преди партийния конгрес, съобщава Би Би Си.

 

Според обвинението 67-годишният Фу е вземал подкупи през последните 17 г., докато е заемал високи постове в правоприлагащите органи в Пекин и в цялата страна. Така той е прибрал 117 млн. юана (около 16,5 млн. долара).

 

Хонконгският вестник South China Morning Post напомня, че Фу е в немилост от доста време. Постът на министър на правосъдието е висок, но не толкова, колкото началник на полицията в Пекин, който Фу е заемал преди 2016 г., а след това зам.-ръководител на Централната комисия по политически и правни въпроси на партията.

 

Когато кариерата му тръгва надолу, Фу става зам.-министър на обществената сигурност, а през 2018 г. се издига до министър на правосъдието. През май 2020 г. е уволнен и е назначен в Народната политическа консултативна асамблея - орган без реални правомощия, където чиновниците обикновено се пращат, преди да ги пенсионират.

 

По времето, когато кариерата му е в подем, самият Фу участва в съдебното преследване на високопоставени служители: например през 2013 г. той става помощник-ръководител на разследването срещу Джоу Юнкан, бивш шеф на всички разузнавателни и правоприлагащи органи, секретар на Централната комисия по политически и правни въпроси и член на Постоянния комитет на Политбюро на КПК. През 2015 г. Джоу е осъден на доживотен затвор по обвинения в корупция и злоупотреба с власт.

 

Според официалната китайска информационна агенция Синхуа при произнасянето на присъдата съдът в североизточния китайски град Чанчун е отбелязал, че Фу Джънхуа "си е признал за престъпленията, разкаял се е и е съдействал за възстановяването на незаконните си печалби", поради което му е била наложена смъртна присъда с отложено изпълнение и възможност за замяна с доживотен затвор, без право на предсрочно освобождаване.

 

Ден по-рано трима високопоставени полицейски служители - бивши началници на полицията в мегаполисите Шанхай и Чунцин, както и в провинция Шанси - получиха тежки присъди.

 

 

Коментари