Автомобилният ас Радко Петров: Предстои извънредно рали в София, но бунтарско и гръмогласно
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Автомобилният ас Радко Петров: Предстои извънредно рали в София, но бунтарско и гръмогласно

Емблемата на автомобилният спорт у нас Радко Петров от Бургас не просто анонсира, но директно заяви, че се подготвя извънреден сбор на всички клубове от страната насред жълтите павета в София. Поводът е гръмогласен протест, в комбинация с автопарализа на движението, без да има официален старт от календара. Изреченото от Петров е меродавно и има няколко причини. Последната която преля чашата на търпението е съдебно решение, според което се отменя за пореден път лицензът на една федерация и се дава на друга. При това нежелана и свързвана със екс- съпруга на популярна външна министърка от близкото минало. И проблемът не е толкова в юридическите гимнастики и какво точно е решил съдът. Ами, че Спортното министерство през последните години дава лицензи на знайни и незнайни, които да се вживяват на незаобиколим фактор. "Извинявайте, но не може хора, които не са сменяли гуми и масло през живота си, да искат да управляват. И какво точно ще управляват? Писта Бургас? Ами да заповядат! Ако разумът не надделе, много традиционни състезания като бургаското, ще отпаднат, защото на колегите вече им писна с този подход. Една федерация, втора, че и трета си имаме в правния мир. Актуалният въпрос е къде сме ние като двигател на този процес, защо не ни търсят като се вземат отговорни решения, и как така се дават лицензи без обществено доверие", споделя бургаският ръководител, пилот и организатор на въздействащи стартове от вътрешния календар.

"Най- лесно е да хвърлим кърпата. И без това е безкрайно трудно и нечестно. Оправяме се сами както можем. Знаете ли например, че може би нашият спорт от популярните и масовите, единствено няма собствен Дом в страната. Говорим не само за писта, а за многофункционално съоръжение. Ако щете в него да има място за пътната подготворка, преквалификация, картинг за да се обхване процесът с подрастващите, и после разбира се стартове или поне за тренировки в автомобилния спорт. Ако щете в определен период от годината и с туристическа насоченост. Не мога да се съглася, че всички съседни страни сториха това, а ние си играем тук на федерации и създаване работа на съдилищата. А някой по министерствата и то конкретно такова, си раздава щедро лицензи. Навярно след определени мотивационнии средства", споделя още Радко. И припомня, че от години в рамките на Бургаска община и по- конкретно в полите на Източния балкан има изготвен проект за многофункционално съоръжение за автомобилния спорт, но сама общината с автомобилните клубове, не могат да се справят. Иска се държавническа намеса, кандидатстване по определени пограми към ЕС и прочие. Приживе Стефан Шарлопов припомняме също така, бе дал съгласие за участие в такъв проект откъм финансиране и влияние да се случат нещата.

"След неговата кончина, нещата вече не са същите. Но това е само един пример. Който го има убеден, съм на доста места в татковината ни. Включително градове с летища и прекрасна хотелска база, защото това е важна комбинация. И знаете ли- не само за автомобилизма иде реч, а и базова подготовка, опресняване на знания за кормуване, и преквалификация. Включително и възпитателен процес. Защото само с конкретни подходи можем да отлъчим от обществото убийците на пътя. Автомобилизмът е най- верният приятел и съюзник на безопасното движение. Добрият шофьор е живият шофьор. В една Финландия 5 години продължава подготовката преди да получиш шофьорска книжка, като работата започва още от ученическа възраст. Не ми е удобно да говоря, мога още много. Яд ме е, че голяма част от колегите сме идейни и борбени, а това не се използва в полза на обществото", заключи Радко Петров. Преди време къде шеговито- къде насериозно, той заяви на всеослушание, че ако зависи от него би закрил две министерства- на културата и спорта, а ДДС- то от 20, да стане 18 процента. Като разликата от 2 процента да отива прозрачно не в бившите вече въпросни министерства и те да решат колко да заделят за себе си и колко за подопечните им институции и федерации. Аза самите нуждаещи се надолу по веригата. Апропо иде реч за либерален подход за децентрализация и справедливо разпределение- както на средства, така и за водене на правилна политика от експерти и разбиращи.

На изминалото рали Писта Бургас, той и екипът му във Вромос Жакен получиха "тежки" плакети и награди като цяло, за дейността си през годините.

 

Юниконбг

Коментари

Ох.Герасимов

27 Oct, 2022 13:10

Крайно време е в автоспирта да се създаде ред!

Отговори

МОФЕВ

27 Oct, 2022 12:54

СЪГЛАСЕН

Отговори

Поли

27 Oct, 2022 12:34

Интересно :-)

Отговори