Ултиматум! Искат бутането на Альошата в Бургас
  • 18
  • 2
  • 2
  • 0
  • 0
  • 1
  • 3
  • 25

Ултиматум! Искат бутането на Альошата в Бургас

Комунизмът е напът да отвори огромна бездна между бургаската общественост. "На прицел" е водещ символ на града от изминалата епоха. Налице е вече ултимативно искане да бъде изравнен със земята паметника "Альоша" или да се върви към операция по неговото преместване от центъра на града на площад Тройката. Този ултиматум бе чут от устите на известни общественици с десни възгледи и със сериозни позиции в политическия спектър по време на заупокойна молитва. С която бе почетена паметта на жертвите от комунистическия режим. Тя бе отслужена на метри от Съветския паметник, където отскоро се издига друг мемориал- този който е с притивоположна насоченост. 

"Какво значи символ на града. Той разделя. Режимът е обявен за престъпен. Това не е армия- освободителка, а окупатор. България си е платила прескъпо за това т. нар. Освобождение през 1944 година. Хайде стига вече лицемерие. Защо да не бъдем първи в Бургас у нас за смелост и решимост за предприемане на реални стъпки по премахването на комунистическите символи" казаха общественици и репресирани, които почетоха паметта и на Иван Григоров- силно изразен антикомунист и журналист, който бе прегазен по Нова година от таксиметров шофьор. Григоров приживе също искаше премахването на Альошата, но бе изключително толерантен и предлагаше казуса да се реши с местен референдум.

Височината на Альошата е близо 20 метра. Бронзовите релефи отдолу пресъздават сцени от Втората световна война и посрещането на съветските войски в Бургас. Намира се на централния бургаски площад "Тройката". Построен е през 1952-1953г. 

Денят за почит към жертвите е 1- ви февруари, но понеже датата е през работната седмица, Бургас го отбеляза в събота.

"Когато историята на един народ бъде отнета, първото поколение, родило се след това, е тълпа, а второто вече става стадо. Ние не искаме българският народ да бъде стадо. Затова категорично настояване за изучаване на цялата истина", заявиха още отбелязвалите годишнината днес.

"Има закон, който признава комунистическия режим за престъпен. Парламентарната асамблея на Европа постави знак за равенство межди фашизма, националсоциализма и комунизма, но все още в България хората се отнасят толерантно към този човеконенавистен строй. Учудваща е за мен толерантността както по отношение на близкото минало, така и към паметниците на тоталитарния режим. Трябва да преминем този етап и да ги сложим в една експозиция, а който иска може да ходи и да им се кланя", заяви пък един от най- отявлените десни политици в морския Тошко Иванов.

 

 Коментари