Ще допуснат ли властимащите унищожение на УМБАЛ Бургас в угода на частен интерес?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Ще допуснат ли властимащите унищожение на УМБАЛ Бургас в угода на частен интерес?

Гръбнакът на областното здравеопазване в Бургас в лицето на УМБАЛ - Бургас, е застрашен от фалит и закриване. За това алармира в отворено писмо до Президента, Министър председателя, Министъра на здравеопазването, Управителя на НЗОК и Председателя на УС на Българския лекарски съюз, ръководството на областната болница и всички лечебни заведения в града.

Това ще се случи, ако бъде допуснато разкриването на още 330 легла за нови медицински дейности на частната болница в гр.Бургас „Сърце и мозък“, която е скачен съд с "Чайкафарма". Практически голяма част от тях дублират вече съществуващи дейности, каквито има в областното лечебно заведение и другите болници в града. По този начин частната болница ще изтегли всички специалисти при себе си и държавнoто лечебно заведение ще остане без кадрови ресурс.

„Абсолютно недоумение буди факта, че при наличието на вече утвърдена Национална здравна карта при която потребностите на населението за извънболнична и болнична медицинска помощ са вече определени и планирани за област Бургас и гр. Бургас, се допуска разкриване на ново лечебно заведение“. Необясним е и факта, как е позволено на МБАЛ „Сърце и мозък“ да извършват нова медицинска дейност с още 330легла, тъй като видно от справка на РЗОК, е установено, че леглата във всички лечебни заведения остават незапълнени. Исканото увеличение на легловата база от МБАЛ „Сърце и мозък“ с още 330легла е необосновано и нелогично, както и вредно за всички лечебни заведения в региона“, се казва в Отвореното писмо на УМБАЛ - Бургас, което е подкрепено от всички частни лечебни заведения в града.

Според последни данни на РЗОК Бургас към 10.10.2022 броя на болничните легла за активно лечение по договор с НЗОК са 3099, като от тях са заети 1454, а 1645 са незаети. От данните е видно и че МБАЛ „Сърце и мозък“ в момента имат 330легла, а незаети са около 149 от тях.

Това е ясен показател, че не трябва да бъде разрешено увеличението им на леглата, защото не е потребно и необходимо. При едно евентуално разрешение ще се достигне до практически фалит на областната болница.

Държавното и частно здравеопазване в областта вървят ръка за ръка, но запознати твърдят, че ако областната болница-структура, която е „гръбнак“ на здравеопазването, фалира и бъде закрита, заради разрешение на „Сърце и мозък“ за нови дейности и легла, това ще е пагубно и за специалистите, и най-вече за пациентите.

Коментари