Кога позорът спрямо Карен Алексанян ще престане?
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Кога позорът спрямо Карен Алексанян ще престане?

Инициативен комитет и група граждани настояват от много време насам арменецът Карен Алексанян от Шумен да получи българско гражданство за огромните му заслуги към популяризиране на българската просвета, история и култура чрез Двора на Кирилицата и комплекс "Стара Плиска". За няма и месец, повече от 11 000 души от страната и чужбина дават своето доверие и са се подписали под онлайн петицията и нейния хартиен вариант. Сред тях са обикновени граждани, историци, общественици, културни дейци, кметове от различни политически сили, областни управители, лидери на партии от целия спектър. Председател на ИК е популярният общественик Искра Иванова.

"Голямо прехвърляне между институции, големи проверки, голямо лицемерие от знайни и незнайни герои на времето отивайки на място в Плиска и снимайки се за личен пиар в Двора, а резултатът краен е нулев. Още повече, че процедурата е максимално улеснена- предложението е за заслуги на въпросния човек. При това фундаментални. Министерството на културата е разписало. Министерството на правосъдието се бави доста, има много какво да се желае и от Президентството. Почувствах се неприятно когато узнах, че Алексанян не е сред поканените в организирания Национален форум на Кирилицата организиран от вицепрезидента. Вижте, всичко опира до обществена търпимост или нетърпимост. При нужда, ще се предприемат и други подходи. В един период г-н Алексанян е имал по спомен предупреждения да не прави паметник на българския и арменски исторически армейски герой Карекин Нъждех. Незнам дали това има нещо общо със заветния подпис за негово гражданство", лаконична бе Иванова.

24 май - ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА  ПИСМЕНОСТ В ДОМА НА КИРИЛИЦАТА

Карен Алексанян е създател на уникалния културно-исторически комплекс “Двор на кирилицата” в първата българска столица Плиска. Истински музей на свещената ни азбука под открито небе, където освен 30-те букви са увековечени светите братята Кирил и Методий и Свети Цар Борис Покръстителя. Открива го през май 2015 г. в чест на 1150 години от приемане на християнството. През 2017 г. създава Крепостта на кирилицата, в която чрез восъчни фигури на българските владетели пресъздава историята ни. Комплексът се допълва и от уникална Алея на писателите с бюст-паметници на наши и чужди автори, творили на кирилица.


Как е възможно един арменец, който дори няма българско гражданство, да прелива от патриотизъм, когато заговори за България? На този въпрос, който мнозина си задават, Карен отговаря с категоричност: “Ние сме братя! Истинското братство е в това, когато виждаш, че брат ти има нужда, да направиш най-необходимо за него. Кирилицата е култура в световен мащаб и музеят в Плиска я показва”. После обяснява как народите в Русия мислят, че това е руска азбука, но съвсем не е така и той няма да се умори да го обяснява. Изчел е десетки книги за родната ни история и е убеден, че Плиска е свещен град за българите и то не само като място на създаване на България, а и като столица на кирилицата и християнството. А не винаги є се отдава дължимото. Именно затова решил да рискува сам, купил 8 дка там където хан Аспарух създава България и започнал да съгражда Двора на кирилицата. Вложил както средства от собствен бизнес, така и кредит, който още продължава да изплаща.


Скулпторът Чапкънов-Чапа е направил бюста на Христо Ботев

Т. нар. “български буквар” от 30 букви е създаден в Армения от скулптора Рубен Налбандян по поръчка на Карен. Истински произведения на изкуството, високи по 2 метра, с общо тегло 15 тона, буквите, които използват 400 милиона души по света, са подредени пред издигнатия паметник на светите братя Кирил и Методий. Видяни са вече от над 200 000 посетители от страната и чужбина, но според Карен тук трябва да дойде всеки българин, за да разбере, че наистина е наследник на история за гордост.

Арменецът патриот не е историк по образование. Завършил е средно училище в родината си, но казва, че още в трети клас знаел всичко от учебника по история за последния курс. Майка му, покойната Гоар, била университетски преподавател по руски език и литература, имала и втора специалност пиано. Най-вероятно афинитетът му към славното минало е от нея, предполага синът. Позволил си е единствена сантиментална волност - в буквата “Г” да вплете нейното име.

Когато през 1993 г. Карен Алексанян дошъл в България, изобщо не планирал настоящите си занимания. Сеща се: “Дойдох да правя търговия, както много други и уж беше само за седмица, а останах за цял живот”. Помъдрял и остарял във втората си родина. През 1999 г. създал семейство с любимата си Мариела. Двамата са родители на син Давид и дъщеря Лили. Карен се смее, че вече дори чака внуче и то със сигурност ще бъде български гражданин.
Кубрат в музея на българските владетели

В момента той е с лична карта на постоянно пребиваващ у нас и по документи е член на семейството на български гражданин. Никога не е искал българско гражданство, но не защото не обича България, а заради затрудненията, които имат при получаването му не само негови сънародници. “За арменец да вземе българско гражданство е мисия невъзможна, труден процес. От 10 души, 9 получават откази. От моите приятели почти никой няма, макар че са женени тук, имат бизнес... Този въпрос трябва да се повдигне, има бюрокрация”, категоричен е Карен. Дава пример и с бесарабските българи, които по-лесно вземат румънско гражданство, отколкото българско. А по закон, когато получиш отказ, никой не ти дължи обяснение. Сега вдига рамене, “нека компетентните да преценят какво съм заслужил”.

Алеята на писателите.

Казва, че дори и да не бъде прието предложението на инициаторите, неговото уважение към президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова няма да се промени. “Много съм благодарен и трогнат от хилядите хора, които отделиха от времето си, за да ме подкрепят”, категоричен е родолюбецът. Ето становището на "остриета" в ИК за негово българско гражданство.

 

Гордея се с неговото дело

Не знам дали има друг човек, който заслужава повече българско гражданство от Карен Алексанян. Гордея се с неговото дело. Познавам го чрез работата си - той беше патрон на международния фестивал “Славянски Звън”, който организирам. Създал е световен паметник на кирилицата, феноменален комплекс, който трябва да се посещава не само от българи, а от всички славяноезични. Не знам как до сега не се е намерил висшестоящ управник да му предложи гражданство, дори трябва да му се молят да стане. Културният му принос е феноменален.

Искра Иванова от инициативната група

 

Заслужава признание

Познавам го много добре, много пъти сме си говорили, откривал съм негови инициативи в Двора на кирилицата. Подкрепям напълно идеята той да получи българско гражданство, настоявам, защото той заслужава такова признание. Трябва добре да се замислим как се отнасяме към хората, които подкрепят културата.

Проф. Пламен Павлов от инициативния комитет

 

Създаде средище на образование

Подкрепям петицията и тя вече е подписана от много мои колеги от Шуменския университет. Карен Алексанян е създател на едно уникално място, което съчетава живата история с туристическата атракция. То се превърна в средище на духовност и образование, защото там и много деца получават дипломите си. Наскоро сръбски вестник посвети обширен материал на Двора на кирилицата по повод на откриване на паметници в Алеята на писателите. Комплексът безспорно прославя България.

Доц. Юрий Проданов, Шуменски университет “Еп. Константин Преславски”


Народни обичаи и празници в Дворът на кирилицата

Тачат го у нас и в чужбина. Ето част от наградите:

През 2018 г. Карен е награден с Почетен знак от Народно събрание за опазване на културното наследство. През 2019 г. получава Почетен знак на Община Горна Оряховица за принос в духовния живот на национално ниво, на 13 февруари 2020 г. получава Държавна награда от президента на Република Якутия (Саха) за укрепване на дружбата между народите, а на 26 юни 2020 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин” на град Плиска. И това са само част от националните и международни награди, които той посвещава на България и репсективно на преобразената първа родна столлица Плиска, чрез патриотичния му проект и проявите които се организират на знакови дати. Той включва в себе си и туристическо обаяние с пряко отношение за развитието на местната икономика в Шуменско.

 

 

Юниконбг

Коментари

Доария Христова

13 Nov, 2022 8:54

Прекланям се пред делата на господин Карен!

Отговори

Дария Христова!

13 Nov, 2022 8:53

Подкрепям петиията и не мога да разбера нищо неправенето на нашигте институции. Ако според тях има причини да не бъдие признато това дело да ги кажат ясно. Лично аз се прекланям пред всичко създадено от него.

Отговори

Юли

7 Nov, 2022 20:59

Време е

Отговори

Д-р Димитър Тасков

7 Nov, 2022 20:37

Познавам Карен от повече от 20 години, когато току що беше пристигнал в България. От тогава до днес той е сътворил уникални дела утвърждаващи приноса на българските владетели и книжовници за създаване и разпространението на кирилицата - българската азбука. Особено ценно е неговото дело в днешно време на фона на опитите за кражба на история от нашите съседи. Това е абсолютно достатъчно да бъде обявен за гражданин на Република България и награден за делото си!

Отговори