Политиците ни използват деца на партийните си митинги-къде са от Държавна агенция за закрила на детето?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Политиците ни използват деца на партийните си митинги-къде са от Държавна агенция за закрила на детето?

 

Едно журналистическо проучване показва, че в държави с утвърдени демократични системи, като Великобритания, САЩ, Швейцария, Нидерландия, е строго забранено да се използват деца за политически агитации, митинги и други подобни мероприятия и събития. 

Както винаги България прави абсолютно изключение. И при все това биене  в гърдите, че сме по-големи "католици" от папата, по-големи демократи от всички, българските политици явно не ги е грижа за това правило. Не ги е грижа и от службите за закрила на детото. 

Или може би в България демокрацията ни наистина е някакво изчанчено копие, което политиците си напасват според интересите. 

Наши колеги от софийска медия (ПИК) ни предоставиха скандални  кадри от протеста на ПП и ДБ срещу хартиения вот. На него ясно се виждат невръстни деца с плакати и такива, които са заобиколили политиците Петков, Радостин Василев и други техни колеги  от партийната коалиция.

Логично е да питаме в случая, къде са  каките и лелите от Държавната агенция за закрила на детето - спят ли?!

Ако наистина искаме да имаме демократична и правова държава, каквито са гореизброените, то службите за закрила на детето щяха  веднага да издирят организаторите на митинга, за да ги глобят.

Напълно логично е да се издирят родителите на тези непълнолетни момчета, да започнат проучване на  семействата. Даже да наредят, да ги преместят под надзор в държавен дом, докато социалните служби решат какво да правят с тези деца и техните родители, които нарушават законите.

Не за пръв път се използват деца от политически партии при митинги. Още преди няколко месеца ни беше подаден сигнал, че “Продължаваме промяната”  на 22 юни използват деца при протестите си на площада срещу парламента, заради вота на недоверие към кабинета “Петков”.

Тогава се въздържахме от коментар, но когато започва да става рецидив, е нормално да се обърне внимание и порочната практика да бъде прекратена. 

Бихме искали да знаем становището по въпроса от Държавната агенция по закрила на детето. Нормално ли е това, което се случва с използването на деца по митингите и ако не е нормално, защо се снишават и не вземат мерки? От кого се страхуват? 

Насояваме за отговор от д-р Теодора Иванова, председател на Агенцията.

Коментари