Християни и мюсюлмани вдигнаха храм край Айтос! Нужно е и изографисване /снимки/
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Християни и мюсюлмани вдигнаха храм край Айтос! Нужно е и изографисване /снимки/

Новата църква „Свето Рождество Богородично“ в айтоското село Дрянковец беше осветена днес. Тя е построена с усилията на инициативен комитет от местни жители, а за изгражането ѝ помагат както християни, така и мюсюлмани.

Църквата е издигната на мястото, където се намирал предишният храм, разрушен през 60–те години на миналия век.

Тържествената литургия днес отслужи Агатополския епископ Йеротей, заедно с отец Павел Гърбов. В нея се включи и енорийският свещеник отец Ромил, който е предстоятел на храм "Св. вмчк Димитрий Солунски" в Айтос и ще служи в църквата:

„Днешният ден е лично за мен емоционален, защото това е един мечтан храм, който да се освети от покойния отец Ромил и от много други хора, които вече са починали и ги няма до нас, но това не означава, че не трябва да  продължим делата им. Храмът е прекрасен, дори в повече! Това ми е един от любимите храмове в селата. Личи си, че хората са се трудили много при изграждането му ! Те показаха, че независимо от различието в етноса и вярата си можем да бъдем единни!“

В селото живеят близо 200 души и повечето са мюсюлмани, но и те са помогнали за построяването на храма, разказа кметският наместник Севие Пехливанова:

"Като започнахме да събираме средства, аз най-много се радвам, че до Иван, Драган се записаха Фатме, Айше. Всички заедно събрахме пари и продължаваме да си помагаме, за да се случи църквата. Не се делим, разбираме се. Има и джамия и там правихме ремонт преди година отново чрез дарения. За нас днешният ден е празник!"

Освещаването на новата църква уважи и кметът на Община Айтос Васил Едрев, който дари за храма икона на Света Богородица с Младенеца.

„Общината участва в изграждането на този храм с предоставяне безвъзмездно на земята върху, която е построен. Местното население пое инициативата и благодарение на него в селото отново има храм. И християни, и мюсюлмани се включиха в това дело и нека хората да разберат, че живеем заедно и си помагаме едни на други!“ 

Много съм щастлив, че храмът вече е готов, каза Александър Георгиев, който заедно със двамата си синове Георги и Станимир е сред основните двигатели на инициативата през годините:

"За да се случи изграждането на новата сграда, голяма е ролята на отец Ромил, който вече не е между живите. Той направим много за организацията и реализирането на идеята да бъде построена църквата. Ние продължихме делото му! С много труд и усилия успяхме да се справим! "

Сега остава само да бъде изографисан храмът, за това и дарителската кампания за църквата „Св. Рождество Богородично“ продължава.

Ако желаете да помогнете да помогнете в святото дело, може да преведете средства ето тук: 

Банкова сметка на Храм "Св. Димитър" - град Айтос за новоизграждащия се Храм "Св. Рождество Богородично" - село Дрянковец:

IBAN: BG40 UNCR 7630 1078 6913 18

BIC UNCRBGSF Unicredit Bulbank - Айтос

Коментари