Български изселник е бил учител на турския президент Реджеп Ердоган
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Български изселник е бил учител на турския президент Реджеп Ердоган

Мюзекка Гюрбюз е роден през 1930 година в Русе и е завършил основното си образование в града

Роденият в Русе 92-годишен пенсиониран учител Мюзекка Гюрбюз разказа пред агенция ИХА за ученическите години на президента Ердоган.

Живеещият в турския град Коджаели Мюзекка Гюрбюз, след като завършва основното си образование в България се изселва в Турция и през 50-те години на миналия век учи в духовното училище в Истанбул.Продължавайки своето образование във Висшия ислямски институт, Гюрбюз започва своята преподавателска кариера като се завръща в духовното училище в Истанбул. Той отбелязва,че е бил едни от първите завършили духовното и Висшия ислямски институт на мегаполиса Истанбул. Гюрбюз се гордее затова, че е създал успешни и талантливи ученици, сред който е и президента Ердоган.

Заявявайки, че е роден през 1930 година в Русе, и е завършил основното си образование в града, по това време в Русе е била запазена османската традиция и той е завършил такова училище, като е научил османски език. След изселването си в Турция през 50-те години на миналия век, Гюрбюз казва:

“По това време в България бяха закрити духовните училища, а пък в Турция отваряха врати. Дойдох тук. Аз съм един от първите възпитаници на Истанбулската гимназия Имам Хатип. Тогава се откри Висшият ислямски институт и аз го завърших. След това станах учител в духовното училище. Преподавах на много млади хора, чиито имена не мога да преброя. Всички завършиха при мен и сега изпълняват задълженията си. Дойдоха на добри места, сред тях е и президентът“.

За ученическите години на президента Ердоган казва, че е бил достоен, много добър възпитан ученик. Бил е кротичък и не се държал лошо като другите си съученици.

“Той сядаше на първия ред и слушаше много внимателно, задавах му въпроси и веднага отговаряше. Знаете, сред учениците има много най-различни деца. Имаше и такива, които не можеха да седят мирно, но той беше умен и слушаше кротко уроците. Молим се да е с нас днес, дай Боже! Това е шанс за страната ни. Не е възможно за всеки. Аллах да пази страната ни от злото на неговия враг, нека се молим. Дано Бог им помогне“.

 

 

 

24 часа

Коментари