Андрей Рунчев от ГЕРБ -Бургас: Промяната и партньори не мислят за народа, а гонят лични и тесни партийни интереси!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Андрей Рунчев от ГЕРБ -Бургас: Промяната и партньори не мислят за народа, а гонят лични и тесни партийни интереси!

Политически скандали, взаимни обвинения и червени граници подсилени с "реваншиски ограждения“.Такава е политическата картина в България към настоящия момент.

Няма работещо правителство, а няма като че ли надежда да бъде съставено такова. Неусетно зимата ще се изтъркаля, а пролетта ще посрещнем с нови избори и куп нерешнени проблеми в държавата.

За какпак на всичко, три  грандиозни скандала сгъстиха облаците в НС и политическият климат стана още по-непоносим. Хартиената бюлетина, машинното манипулиране на вота  и аферата "Джемкорп“ изместиха обществените интереси към фокуса на личните и партийни такива.

По темите проведохме разговор с бургаският народен представител на ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев. Поискахме редица отговори от него свързани с новините на фокус – ще има ли най-накрая правителство или не, хартиената бюлетина и ролята която изигра за задълбочаване на конфликта между партийте в парламента и далаверата "Джемкорп“, която, ако се окажа чиста монета ще докара чудовищен икономически Апокалипсис на държавата ни.

Господин Рунчев, искаме да ни кажете най-накрая ще има ли правителство или не? Вие сте представител на най-голямата парламентарна партия и не може да нямате поглед върху проблема. Да очакваме ли да се случи избор на редовен кабинет или отиваме на нови избори и харчове на допълнителни средства?

Има два варианта. В момента работим по този проблем и ще гледаме да съставим кабинет с втория мандат, ако не стане ще опитаме с третия.

Какво мислите за плановете на Кирил Петков и Христо Иванов за правителство на малцинството?

Предполагам, че това е просто начин да отклонят общественото внимание и да се направят на много загрижени за обществото. Няма да имат подкрепа в парламентарна зала за да реализират и образуват такъв вид правителство. А пък и с това правителство на малцинството и тези неща, които се случват през последните дни не смятам, че имат вече тежестта да управляват, особено по начина на държание в парламентарна зала.

Казахте, че искали да отклонят вниманието. Но нека да уточним – от какво да отклонят това внимание?

От въпросите, които са важни. В момента разискваме два законопроекта, които са наистина значими и с тяхното поведение в зала, те дефакто не се държат, като сериозни партии, които мислят за народа, а по-скоро гонят тесен партиен интерес.

Какво мислите по темата за аферата“Джемкорп“? Лично ние от ЮниконБг, Соня Колтуклиева и ПИК разровихме и извадихме на открито доста притеснителни факти. Какво смятате сега Вие от ГЕРБ-СДС да предприемете по случая?

Вижте, миналата седмица беше решено да бъде предложена комисия. Комисията е временна и тя се прие да разследва случая. Нашата колежка Деси Трифонова ще я оглави. Тя предостави данни данни до всички медии, което се случва покрай комисията, покрай разследването което водим. Например, предоставихме данни до медиите, че последният министър на икономиката обяви, че така нареченият меморандум не е прекратен. От ПП твърдят, че той е меморандум и не е обвързващ, но в крайна сметка се оказва, че не е точно така. Имено тази временна комисия ще уточнява тепърва, какви са нарушенията и ако има такива заминават към прокуратурата. Това е така, защото това е важен аспект за нещата, които са се случвали през последната една година. Тоест, през осемте месеца на управление на ПП. В крайна сметка това не са решения еднолични, които касаят собствен бизнес, а това е решение, което касае нашата държава. Като министър -председателя или който и да е министър вземайки подобно решение, това е огромна отговорност. И, ако има нещо неправомерно, то затова си има компетентни органи, които след това да се намесят. А все пак и този меморандум ли, договор ли, ще стане ясно, какво е точно, е обвързан с цялостната ни концепция за енергийната независимост на България. Вие знаете, че там става въпрос за едни сделки с батерии и т.н., но тази временна комисия ще извади всичко на бял свят. Цялата документация ще излезе наяве. В нашата парламентарна група сме говорили с колегите, предствили сме за какво става въпрос и искаме да разобличим едно тежко неправомерно действие на предишния кабинет, ако разбира се има такова.

Господин Рунчев, тая пуста хартиена бюлетина ви изпокара всичките и задълбочи враждата между отделните партии, които и без това едва се търпят. Виждате, че от ПП сложиха отново червените линии и малкото надежда да се състави работещо правителство, като че ли се загуби точно заради тази бюлетина. Вие от ГЕРБ-СДС склонни ли сте в името на народа и доброто на общество и държава, да отстъпите от идеята си за промени в изборния кодекс и да забравите за хартиената бюлетина? Само мир и правителство да има.

Ние така или иначе ясно заявихме, че и в предната изборна кампания и в сегашната, която беше октомври, много от нашите членове ни зададоха един въпрос.

Какъв въпрос?

Те ни призоваха в сегашното НС това да бъде едно от нашите решения, да не се отказваме от машинното гласуване, както знаете то едно време беше прието по предложение на ГЕРБ. Просто желаем гласуването да бъде смесено. Конституционното право на всеки българин е да реши по какъв начин да реши да гласува. И до момента имаше гласуване с хартиена бюлетина, но най-вече хартиените бюлетини се печатат и независимо от всичко, ако се случи да има проблем с машината, то хартиената бюлетина ще свърши работа. Ние смятаме, че част от гласоподавателите се притесняват да гласуват с машина. Приказките, че се теглили пари от банкоматите или терминален пост в магазина, са съвсем различно нещо от това да работиш с такива машини. Няма какво да ги сравняваме тези неща. Голяма част от възрастните хора не са работили никога с банкомати или се затрудняват да работят с тях. Дават на някой по-млад и той тегли парите на всички. Това е простата истина. Так че тези сравнение, че хората работили със смарт телефони и теглили пари от банкоматите, значи може ли да се справят са глупости. Не, напротив! Ние обикаляхме много места, като представители на област Бургас и наистина в малките населени места има притеснения. Ние разговаряхме и с колегите от София. Все пак София не е България, нещата на тях им се струват по-лесни, но факт е, че има една голяма част от гласоподавателите из страната, които настояват да получат възможност да гласуват по начин, по който те желаят. Твърдо ще държим за този законопроект, който беше внесен от БСП, съгласили сме се с част от другите предложения на ПП и ДБ. Но на смесеното гласуване ще държим до край. С него ще дадем на всеки който желае да упражни своя вот. Това е нещо, което не се случва само в Българи и затова е важно да се спомене. Не виждам, какво притеснение има от хартиените бюлетини, като всяка партия си има представител в сексционната избирателна комисия. Всеки, който има съмнения за нещо, може на място да брои, да записва, да сверява всички данни от протокола.

 

Господин Рунчев, така и така сте създали временна комисия, която да работи по аферата „Дженкорп“. Не мислите ли, че е хубаво да се повдигне отново въпроса за незаконните аудио и видео записи? Скоро избухна грозен скандал с един политически мигрант, така да го наречем, който е замесен в доста скандали през последните месеци. Говорим за Радостин Василев. Излезе наяве една информация, че е правил незаконни записи в министерството на спорта, което обитаваше доскоро. Записвал е Илиана Раева, без нейното знание. Малко преди това стана ясно, че е признал, как е записал и Татяна Дончева в собствената си кантора. После самият Василев хвърли бомбата при Сашо Диков, като си призна, че е правил незаконни записи на Соня Колтуклиева. Как мислите – не трябва ли да се повдигне този въпрос или е маловажен? Знаем, че ставайки въпрос за такива действия от страна на държавници въпросът става много чувствителен. Не смятате ли, че това е грозно и противозаконово, при това се върши от човек, който трябва да дава пример за законосъобразност.

Вижте, нека да подадат официално данни към нас и ще го разгледаме. Трябва да има официално подадено искане, знаете. Всеки, който извършва неправомерни действия, подлежи на преследване от закона. Така е било и така ще бъде. Сега конкетрно не съм в тематиката и аз съм прочел писането от вас в медиите и споменатата журналистка. Но, ако има тя някакви сигнали и всеки един от тези записваните, като ги предадат от там нататък ще се вземат мерки.

Има сигнал до Иван Гешев, който е като отворено писмо. Какво мислите по въпроса?

Действително щом има такова писмо, то това е сигнал към прокуратурата. Ние ще изчакаме да видим, какво ще стане. Пак казвам, че не съм много запознат. Зная това, което сте публикували в медиите. Но естествено, който и да е, който е заемал държавен пост, е правил неправомерни действие, нормално да си носи последствията. Има си закон, който съблюдава тези действия и да потърси отговорност за тях от този човек.

 

Коментари