Междусъседски войни! "Възраждане" призовава МнВР да излезе с позиция относно непризнаването  на българската история от Република Северна Македония
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Междусъседски войни! "Възраждане" призовава МнВР да излезе с позиция относно непризнаването на българската история от Република Северна Македония

След вчерашното посещение на  парламентарна делегация от България в Република Северна Македония  Министерството на външните работи в нашата съседка излезе с позиция относно казаното от Костадин Костадинов на брифинг пред медии.

От "Възраждане" побързаха да отговорят на обвиненията и поискаха нашето външно министерство да излезе с твърда позиция в полза на държавата и историята ни. 

"С позицията си министерството не признава исторически факти, изречени от председателя на ПГ на "Възраждане“ и председател на "Комисията по политики за българите извън страната“ в 48-то Народно събрание", заяви пред наш репортер зам., председателя на "Възраждане" Цончо Ганев.

 Ганев обяви, че "Възраждане“ призовава Министерството на външните работи на Република България да излезе с позиция в защита на българската история.

"Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се чувстват българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци. Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха." , са думите, които бяха казани пред журналисти в Република Северна Македония от Костадин Костадинов напомня Цончо Ганев. 

Според него това са думи, които отразяват единствено историческата действителност.

"Институциите в страната ни трябва не да се извиняват, а да реагират на опитите за нейната фалшификация, които от страна на Република  Северна Македония стават все по-агресивни", обяви Ганев.

По думите на зам. председателя на "Възраждане" от партията им вярват, че българската държава държи на добросъседските ни отношения с Република Северна Македония, които могжели да бъдат изградени само въз основа на достоверност и истина.

"Всеки може да се чувства какъвто реши, ако българите в Република Северна Македония се припознават като такива, то по тях не бива да бъде стреляно, а техните средища не бива да бъдат обект на терористични актове", категоричен е Ганев. 

Цончо Ганев подчерта, че историята свързва двете държави  като една, защото народът ни е един  и за това има множество доказателства, които не бива и не можем да пренебрегваме.

 От "Възраждане“ продължават да настояват българските власти да посочат на най-високо ниво в Европейския съюз какво се случва в Република Северна Македония спрямо българите и българската култура и да настояват за спешно свикване на Съвета на външните министри за приемане на решение в защита на историята, езика и културата ни.

Коментари