Рунд втори! На сцената излизат ПП и ДБ искат правителство на малцинството
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Рунд втори! На сцената излизат ПП и ДБ искат правителство на малцинството

Продължаваме Промяната” изпрати писмо до всички парламентарно представени партии, с което изразява готовност заедно с "Демократична България” да състави правителство с втория мандат с ясни приоритети и гаранции.

Това съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

От коалицията канят парламентарно представените сили утре на председателски съвет, за да обсъдят графика за приоритетно разглеждане на законопроекти, свързани с намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес, както и Шенген и еврозоната, както и да застанат зад призива към президента Румен Радев да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат.

"С втория мандат "Продължаваме Промяната”, с подкрепата на "Демократична България”, сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели", посочват от коалицията.

"За съжаление, в този парламент доверието между политическите партии е рекордно ниско", отбелязват от "Продължаваме Промяната“.

"Последните 2 месеца са показателни за липсата на това доверие и за липсата на стабилно парламентарно мнозинство с ясни принципи и приоритети. В тези условия и без да нарушаваме обещанието, което дадохме на избиратели си, да не влизаме в задкулисни уговорки, осъзнаваме, че правителство на малцинството трудно би могло да съществува и да работи успешно".

Според политическата сила единственият начин да се преодолее тази политическа безизходица е чрез конкретни действия в самия парламент пред очите на българските граждани.

От председателя на парламента Вежди Рашидов (ПГ ГЕРБ-СДС) зависи цялата законодателна програма и приоритетите на работа на 48-ото Народно Събрание, но роля имат и председателите на постоянните парламентарни комисии и депутатите в зала.

"Продължаваме Промяната“ призовават, ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти за намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес, Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

"Ако сте готови да работим заедно по важните приоритети за България, първите реални стъпки за потвърждаване на тази воля и доказването ѝ на практика би било насрочването в комисии и гласуването в зала на Закона за КПКОНПИ, отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, приемане на предложенията ни за промени в законите за службите и бюджет", посочват от "Продължаваме Промяната“.

"Каним Ви утре на председателски съвет да обсъдим графика за приоритетно разглеждане на гореописаните законопроекти и да застанете зад призива към президента да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат, за да могат политическите групи в 48-я парламент да покажат чрез делата си в зала дали са готови да работят за редовно правителство, или искат да тласнат страната към нови избори", се посочва още в текста.

Коментари