Широко народно одобрение за извоюваното от ДПС
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Широко народно одобрение за извоюваното от ДПС

Както е известно, с промени в Кодекса за общественото обезпечаване- на първо четене, се дава опция затворът за репресираните лица и наборната военна работа да се признават за автентичен стаж за пенсия.
Законопроектът бе препоръчан от Движение за права и свободи и бе подкрепен със 131 гласа " за ", 31 - " срещу " и 38 " въздържал се ". Сериозна по мащаб работа свърши и бургаският предводител на ДПС Севим Али. Извоюваното от него персонално се радва на широко одобрение от народната маса. Защото определено иде реч за нещо за което се говореше и обещаваше отдавна, но това вече е изготвено експертно, представено и гласувано, а битката е напът да бъде спечелена. Случващото се съвпада с 33- годишнината на партията. Заслугите на Али и колегите му в социалната сфера са пословични, въпреки, че партията му реално не е в управлението, но в такива моменти са ключови личностните качества.

" За " гласоподаваха националните представители от " Демократична България ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Български възход" и 20 депутати от " Продължаваме Промяната ". " Против " бяха депутати от групите на " Възраждане ", част от " Българска социалистическа партия за България " и част от " Продължаваме Промяната ". С " въздържал се " гласоподаваха 38 депутата.
В отчета на водещата комисия е записано, че със законопроекта се предлага сроковете на наборна или мирновременна различна работа, както и сроковете, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по чл.7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, да се зачитат за автентичен стаж при пенсиониране. Съгласно претекстовете на законопроекта с тези допълнения ще се даде опция на избрани лица да добавят своя стаж и да придобият пенсионни права.
От името на вносителите законопроектът бе представен в зала от Севим Али, който уточни, че постоянната наборна военна работа е била обвързване на всички лица, подлежащи на такава работа и с препоръчаните промени ще се в профил неравнопоставеността при ценене на автентичен стаж на тези лица, както и на лица, които са оправдани, интернирани, изселвани.
В хода на дебата Искрен Арабаджиев от ПГ " Продължаваме Промяната " уточни, че те не поддържат законопроекта с витиевати доводи. . Не е редно, означи депутатът и уточни, че пенсия ще получават хора, които не са правили осигурителни вноски. Народният представител добави, че става дума за към 2000 души, чиято пенсия би била към 314.50 лева., а средствата, които ще са нужни, ще са сред седем и осем милиона на годишна база.
Атанас Славов от " Демократична България " сподели, че обсъждаме извънредно къс и значим законопроект, тъй като, по думите му, той демонстрира отношението към близкото ни минало. Славов бе безапелационен, че въпросният законопроект ще даде минималната дължима от нашето общество отплата на тези български жители, които са потърпевши от тоталитарния режим. Важно е да подчертаем, че това е част от нашето осмисляне на близкото ни минало, добави депутатът. По думите му става дума за конституционни и цивилен права. Демократична България в 47-ото Народно събрание поддържа този законопроект, ще го създадем и през днешния ден, съобщи Славов.
Георги Гьоков от левицата настоя, че се взема решение политически проблеми посредством обществената система. Аз не споделям, че тези хора не са потърпевши, не споделям, че те не бива да имат права, само че за какво решаваме този проблем на тези хора посредством обществената система, попита Гьоков.
Мустафа Карадайъ разяснява, че законопроектът планува две промени, с които се пробват да уредят използването на друго пояснение от страна на администрацията, по отношение на трайната процедура на Върховния административен съд, който недвусмислено в своите решения акцентира, че времето на наборна стаж се признава за застрахователен стаж от трета категория. Карадайъ изясни, че точно това не се признава от администрациите, с мотив че е записано автентичен стаж наложително. Той уточни, че става въпрос на тълкувание и непрестанна битка с чиновника, за едното право и то на репресирани хора. Днес към този момент 33 години живеем в народна власт, с помощта на цената, която те заплатиха за тази народна власт, някои заплатиха тази цена с живота си, други със здравето си, трети заплатиха тази цена със свободата си, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи.
Костадин Костадинов, от ПГ " Възраждане ",заяви, че няма да поддържат тази корекция в КСО. Тома Биков от ГЕРБ-СДС съобщи, че ще поддържат предлагането на Движение за права и свободи, така като е обикновен жест не единствено към хората, претърпели Възродителния развой, само че и към всички, изгубили човешките си права през тези години. Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов ( ГЕРБ-СДС) обърна внимание, че е един от тези, които доста добре помнят Възродителния развой. По думите му тогава доста българи са се срамували от това, което се е случвало. До през днешния ден аз не съм изискал опрощение от целия български народ, и то е единствено тъй като живях сред почтени български жители, които нямаха никаква виновност, сподели той.
В кулоарите на НС извън светлините на прожекторите, младият народен избраник Севим Али прикова широко вниманието с експертизата и убежденията си по темата.

 

Юниконбг

Коментари