Предстои важна и спешна операция за Християн Пендиков
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Предстои важна и спешна операция за Християн Пендиков

На Християн Пендиков днес му предстои операция на челюстта, тъй като е счупена на три места впоследствие на побоя. Операцията ще извършат двама френски и двама български лицево-челюстни хирурзи във Военномедицинска академия(ВМА). Това обясни за БТА председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов за състоянието на пребития миналата седмица секретар на организацията „Клуб Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков. 
 
В петък Пендиков беше транспортиран от Република Северна Македония в България и настанен във ВМА.
 

 

Стоянов обясни, че счупванията на Пендиков са доста тежки. По думите му той ще се възстанови за няколко седмици и добави, че след операцията ще има болничен престой. 
 
Относно това как се е стигнало до побоя на Пендиков, Стоянов заяви, че това е етническо нападение
 
„Той ми звънна, минути след като беше пребит и се опитваше да стигне сам до полицията, тъй като полицията отказала да дойде на място, разбирайки, че става дума за него и за българин“, разказа Стоянов. 
 
Той добави, че Пендиков е бил нападнат от трима души в заведение, пред много хора. 
 
Според Стоянов институциите в Република Северна Македония „твърде често не работят за българите“. 
 
Той припомни за случая със стрелбата с огнестрелно оръжие на 24 ноември 2022 г. срещу организацията „Цар Борис Трети “в Охрид и отбеляза, че все още няма намерен извършител. Стоянов добави: 
 
Ако Северна Македония иска да бъде страна член на Европейския съюз и да продължи своята евроинтеграция, трябва да направи така, че институциите да работят и за българите, а етническото преследване на българи да бъде прекратено. 
 
Стоянов отбеляза, че Пендиков още получава заплахи онлайн. Конкретни хора с име и фамилия, с лице, му пишат, че ще дойдат в България и ще го убият, заяви той. 
 
Според Стоянов полицията в Република Северна Македония не предприема мерки срещу тези, които заплашват Пендиков. 

Коментари