Жечо Станков изведе "рецептата" за спасението на енергетиката ни
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Жечо Станков изведе "рецептата" за спасението на енергетиката ни

Имаше заседание на енергийната комисия и неточностите бяха заличени. Гласувахме ветото на президента и ще се изчистят неяснотите. Изравняването ще е на 15 минутна база, няма да е на един час. Това заяви депутатът от ГЕРБ- енергийният експерт Жечо Станков в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Сигурен съм, че ЕК е следила дебата в българското НС и ангажиментите, които са били поети лично от Асен Василев по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Ангажимент е бил поет в последния ден на кабинета - 1 август, че за четири години въглищните централи ще спрат да работят. Това са близо 7 млрд. които ще загубим за 4 години, които можем да съпоставим на 7 000 санирани блока. Подписът върху този документ нарушава поне един български закон. За сравнение ще получим едва 1 млрд. евро по ПВУ, а последващите загуби са главоломни“, обясни той.

Той поясни, че е получил отговор от министъра на околната среда и водите, в който се потвърждава, че „България е поела доброволен национален ангажимент за намаляване на емисиите с 40% до 2026 година по времето на правителството на „Продължаваме промяната“. Станков допълни: „Европа не може да ни постави въпроса, че не можем да се откажем от тази цел, която сами сте си поставили, защото няма европейски документ, който да ни задължава да правим това.“

„Има санкции за неизпълнен поет ангажимент, но не сме застрашени да загубим всички средства по ПВУ. Не мисля, че ще се стигне до санкции при едни добри преговори. Ние просто ще направим стъпка назад. ЕК насърчава плановете да се отварят и да се добавят нови проекти, особено за зелена енергетика“, подчерта Станков и изрази желание лично да участва в този процес, ако обстоятелствата наложат това.

Бургазлията посочи, че откакто България е член на ЕС няма документ, който да казва че трябва да бъдат затваряни въглищните централи не само в страната ни, но и в целия ЕС.

Той даде пример с Германия, където се премахва вятърен парк, разположен върху въглищни залежи, за да бъдат използвани.

 

 

Юниконбг

Коментари