Мандалото удари! Съдът се произнася за бъдещето на стадион Черноморец!
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Мандалото удари! Съдът се произнася за бъдещето на стадион Черноморец!

Аферата "ПСФК Черноморец" и респективно главният актив откъм апетити- едноименният стадион в географския център на Бургас, отново е актуална повече от всякога. В Бургаски окръжен съд тече ключовото дело след входирани искове - дружеството "ПСФК Черноморец" в което стадионът е общински апорт, да бъде обявено в несъстоятелност.
 
Иск има и от Инспекцията по труда – Бургас. Заради натрупали се огромен брой жалби от бивши служители на футболния клуб. Те са за неизплатени възнаграждения. Отделно претенции имат и кредитори, близки до частния партньор на община Бургас.
 
"ПСФК Черноморец" е с двама основни акционери. Това са Община Бургас и Петрол – Холдинг. Те държат по 50 процента от акциите. Община Бургас участва с апортна вноска – спортен комплекс Черноморец- оценена за криминално малката сумата от 25 милиона лв.
 
А Петрол Холдинг е на документи с финансова вноска в размер на 25 милиона лева. Тя обаче е сериозно компрометирана, като няма убедителни доказателства, че е направена. Според източници, които са запознати със схемите на действие, холдингът оглавяван от Митко Събев и Денис Ершов е превеждал по 1-1,5 милиона лева на дружеството, което след това е…връщало сумата.
 
Уж под формата на кредит. По този начин на няколко вноски е оформено "внасянето“ на капитала от страна на другия партньор. В крайна сметка футболният клуб дава общ заем в размер на около 20 милиона лева на Петрол Холдинг. Това явно е куха финансова операция чиято дългосрочна цел е била ликвидация и разпарчатосване на спортния комплекс.
 
Надделява простият извод, че холдингът не е изпълнил своя ангажимент и не е внесъл реално капитал. Индикациите за лош сценарий са налице и наскоро Ви показахме отново това. В една от спортните зали се развива диструбуторска дейност с питиета всевъзможни, а на комплекс "Черноморец” може да се развиват само дейности ,свързани със спорт.
 
В последните години има джиросване на акции от страна на Петрол Холдинг на дружеството "Спортс пропърти мениджмънт“- близко до петролните босове. За това обаче няма надлежно заверена документация, или поне в близкото минало това бе изведено като аргументация. Дружеството е потънало в тежки дългове. Най-големите кредитори са фирми, свързани с Митко Събев, който е и председател на Съвета на директорите.
 
Става въпрос за дружествата "Спортс пропърти мениджмънт“ , "Фиона комерс“, както и самият Събев като физическо лице. Най-големи са задълженията към "Спортс пропърти мениджмънт“. То е собственик на стадион Лазур. В период от около 4 години ПСФК Черноморец, който играеше мачовете си на този стадион трябваше да плаща месечен наем в размер на около 120 хиляди лева.
 
Клубът обаче не се издължаваше за наемите, а дълговете се трупаха. В същото време наеми трябваше да се плащат и за ползване на базата "Гнездо на акули“ край кв. Сарафово, която така и не бе завършена окончателно. Собственик е "Акулите“ ООД, което пък е собственост на "Фиона комерс“.
 
За тази база са се начислявали наеми в размер на около 130 хиляди лева на месец, които също не са се плащали от футболния клуб. По този начин дружеството е съзнателно потопено в дългове. В периода 2009-2011година в клуба оперативната власт не поверена бе на легендата Красимир Балъков. В този етап бюджетът в неговата разходна част набъбна до 16-17 милиона лева на година.
 
Сума, която би стигнала отборът да бъде тотален хегемон в пърсвенството и да направи пробив в евротурните, но…. Заплатите на играчи и служители бяха вдигнати рязко, като според информации от медиите възнаграждението на Балъков е било в размер на 100 хиляди лева на месец. Правеха се и "захарасони“ кампании в града, навярно с цел "Хляб и зрелища“.
 
По това време бяха привлечени и голям брой чуждестранни играчи със спорни качества, чиито заплати варираха от 10 до 25 хиляди евро. Щатът в дружеството бе увеличен до големи размери. Приходите, спрямо разходите стигнаха сериозни отрицателни стойности. Управлението нямаше никаква визия, нито пазарен подход, като постепенно се натрупваха загуби и дългове. Тази процеси продължиха и след напускането на Балъков. Преди 9 години акционерното дружество "постигна“ отрицателен капитал.
 
Самият футболен отбор постепенно от Първа лига изпадна до аматьорските групи. В същото време акционерите не осигуряваха ресурс, не бяха предприети и конкретни оздравителни планове. Общите дългове достигнаха около 30 милиона лева, а загубите надхвърлиха…70 милиона общо. Преди близо 6 години, Съветът на директорите поиска клубът да бъде обявен в несъстоятелност. Тогава обаче Бургаският съд отказа процедурата с мотив, че един от членовете на съвета – Мирослав Йорданов не е подписал иска.
 
Последваха нови искове, този път и чрез Инспекцията по труда, като на опашката са, както бе споменато и редица други кредитори, гравитиращи около Митко Събев. Съдбоносното решение е в ръцете на съдийския състав към БОС. Има някои факти, които са от ключово значение. Ако действително няма внесен капитал от страна на Петрол Холдинг, сделката трябва да бъде обявена за недействителна и учредителният договор да се анулира.
 
Дружеството ПСФК Черноморец бе създадено през 2007 година при управлението на екс- кмета на Бургас. Малко след това бе обявен грандиозният проект "Черноморец Арена“, чиято прогнозна стойност се изчисляваше на 500 милиона евро. На терена от 140 декара трябваше да бъде изграден нов модерен стадион, спортна зала, административни и търговски площи, жилищни кооперации и голям развлекателен център. Нищо подобно обаче не се случи, а в същото време самото дружество беше доведено до срамно тежко състояние.
 
Има много неясноти и около исковете на кредиторите. На този етап няма публично достояние документация, която да докаже претенциите на "Спортс пропърти мениджмънт“, нито пък на "Фиона комерс“. В случая става въпрос за обща сума над 12 милиона лева. На няколко пъти представители на Общински съвет – Бургас и членове на Съвета на директорите опитват да получат документите, но те не им се предоставяха. Кредитор на клуба е и адв. Пламен Киряков, който в новата история изпълнява функциите на прокурист в дружеството.
 
Неговата месечна заплата по спомен бе и е в размер на 14 хиляди лева. Тези пари обаче той не е получавал реално. Така само за около пет години се е натрупала сума, която заедно с лихвите достига 1 милион лева. Но това е стара информация. Киряков е дал и личен заем в размер на 200 хиляди лева преди години. В онзи период той обяви, че в дружеството липсва и не може да бъде намерена акционерната книга, което е друг куриоз свързан с ПСФК Черноморец.
 
Около общата картина витаят много неизвестни. Заради това най-реалното действие може би на съда е да откаже да уважи искането за несъстоятелност. Ако бъде обявена процедурата ще влезе синдик и ще се започне разпродажба на активи. Единственият актив на дружеството е спортен комплекс Черноморец. Той може да бъде разпродаден за жълти стотинки на подставени лица, а след това да бъде усвоени и реализирани истинските приходи.
 
Това означава, че Бургас ще загуби един от своите водещи символи. На този стадион живота и труда си са дали хиляди бургаски спортисти и треньори. Тук са се родили и създали огромен брой шампиони и са се формирали истински характери. Много е важна и поведението на местната власт по темата.
 
Ще се допусне ли да бъде извършено едно голямо престъпление, връщане от което няма да има? Правилни ходове от страна на общината и Общинският съвет има няколко, като например пълна финансова ревизия на дружеството.
 
Тя следва да бъде извършена от Държавен финансов контрол, а ако трябва и от международни институции. Залогът си заслужава!
 
ЮниконБг
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Коментари

Късно е либе за китка

28 Jan, 2023 11:33

Това голямо престъпление го допуснаха именно спортните деятели, както и вие медиите – с овчето си мълчание, с милите очички, които правихте пред Събевци и Балъковци срещу ... я коктейлче, я 1-2 сандвича на стадиона, винце, водичка... А деятелите гордо се снимаха с мародерите, които затриха и ограбиха всичко. Спомняте ли си? Е, сега вече е късно за жалния ви плач. В Кьобургас щ си останете.

Отговори

Боно

27 Jan, 2023 13:28

Къде са спортягите бивши сегашни

Отговори

Петкова

27 Jan, 2023 12:30

Гадория до шия,жалко много

Отговори