Джокович е кралят на Австралия!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Джокович е кралят на Австралия!

Новак Джокович доказа, че е кралят на Australian Open. 35-годишният сърбин спечели 10-ата си рекордна титла от турнира в Мелбърн след победа над Стефанос Циципас (Гърция) с 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5). За Джокера това е и 22-а титла от Големия шлем, с което се изравни с Рафаел Надал по този показател. Освен това сърбинът се завърна на лидерската позиция на световната ранглиста на АТР.

ПЪРВИ СЕТ
В началото на мача Джокович взимаше с лекота своите сервис-геймове, докато във втория гейм на Циципас се наложи да спасява два брейкбола. Той обаче не успя да се справи с третата такава възможност за Джокера в четвъртия гейм. Така Ноле първо проби подаването на гръцкия си съперник, а след това затвърди пробива, за да поведе с 4:1. Това отвори на сърбина пътя към спечелване на първия сет. До края на частта всеки от двамата тенисисти печелеше своя сервис-гейм, а Новак Джокович спечели първата част с 6:4.

ВТОРИ СЕТ
Частта протече изключително равностойно, като всеки от двамата финалисти печелеше своя сервис-гейм. В десетия гейм Джокович беше притиснат и трябваше да спасява сетбол при свое подаване. Сърбинът обаче се справи и изравни за 5:5. След това с Циципас взеха своите сервис-геймове и при 6:6 се стигна до тайбрек. В допълнителната част Ноле започна с пробив в сервиса на гърка, но Стефанос веднага го върна. След това Джокера спечели точка при свой сервис и направи два пробива, за да поведе с 4:1. Циципас обаче върна и двата, а след това успя и да изравни резултата. Последва грешка на гръцкият тенисист, който прати топката в аут и Джокович поведе с 5:4. След това при собствен сервис сърбинът спечели точка и достигна до два сетбола. Възползва се още от първия тях, за да спечели тайбрека със 7:4 и втората част със 7:6.

ТРЕТИ СЕТ
Циципас постигна пробив още в първия гейм на частта. Гъркът обаче не успя да задържи аванса си, тъй като Джокович веднага върна брейка. След това двамата тенисисти печелиха собствените си сервис геймове и това продължи до 6:6. Така се стигна до тайбрек и в третия сет. В тайбрека Ноле направи два минипробива още в самото начало и поведе с 3:0. След това взе и двете точки при собствен сервис, за да дръпне убедително с 5:0. Едва в този момент Циципас удря да спечели точки в тайбрека, а направи и минипробив, за да намали изоставането си на 3:5. Ноле взе точка при собствен сервис и стигна до тримачбола. Циципас спаси първите два от тях при собственото си подаване, но при третия Джокович взе шампионската точка при свой сервис. Така той взе тайбрека със 7:5, частта със 7:6 и мача в три сета.

Коментари