10 години без футболния лъв Велиян Парушев (видео,снимки)
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

10 години без футболния лъв Велиян Парушев (видео,снимки)

Днес се навършват 10 години без обичаната приживе футболна легенда Велиян Парушев. Това припомнят негови съотборници и колеги, приживе.

Сливналията, който накара втория си роден град Бургас да го заобича истински. Заради сърцатата, борбена и резултатна игра на зеления килим. Порасналото момче, започнало звездния си път в родния Сливен, мина за кратко, но по запомнящ начин и в ЦСКА.

Велиян бе капитан на най- силния тим на "Нефтохимик" в историята му, а в най- посетеният домакински мач бе капитан- срещу ЦСКА преди 25 г. : 33 000 зрители. В същинските дербита умееше да мотивира допълнително колегите си и даваше многократно личен пример срещу силните тимове. В онези години, "нафтата" благодарение на момчета като него, попада сред графата: силни отбори.

Това спомага той и още няколко негови съотборници да станат общински съветници за един мандат от бизнес формация, оглавявана от шефа им Христо Порточанов. Има няколко мача за националите, въпреки жестоката конкуренция при "четвъртите в света".

Като треньор в ДЮШ на ПСФК Черноморец, работи усърдно и постига резултати. Прави вихрено начало в частния транспортен бизнес, но нелоялност в екипа, го връща в изходна позиция,че дори и по- назад. Продължава известно време като наемник в идентична, но чужда фирма.

Спомина се едва на 44 години от рак на белия дроб. Заупокойна панихида бе отслужена на гроба му днес, в присъствието на семейството и приятелите на Парушев. "Също така се помолихме със семейството и приятели му на Христос, да упокои безсмъртната му душа и да го настани в селенията на праведните и всички светии", се чу на панихидата.

Долните видеа с незабравимия защитник / полузащник са автентични, в победни мачове срещу "ЦСКА" и "Левски", както и с екипа на "червените" срещу италианския "Парма" преди 31 години в евротурнирите. Светла му памет!

Коментари

Dida

30 Jan, 2023 0:31

Poklin

Отговори

Gena

29 Jan, 2023 18:26

Portochana mu iskashe mn lev za da zaigrae navan i toi otkazvashe i toi...si ostana tyka.

Отговори

30 Jan, 2023 0:40

Bojo2-Gryev se otchete s Ochilarka i gazarski mer.