Руснаците попиляха Херсон и Харков с артилерийски  обстрел - Путин заплашил Англия  с ракетен удар
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Руснаците попиляха Херсон и Харков с артилерийски обстрел - Путин заплашил Англия с ракетен удар

В Украйна, продължават ожесточените боеве в Донецка област, където руските части обстрелват ключовия град Въгледар. Трима души са загинали при ракетен удар в южния украински град Херсон. Нанесени са щети на болница и училище, съобщават местните власти.

Руските войски бяха окупирали Херсон малко след нахлуването в Украйна през февруари 2022-ра година и го държаха, докато украинските сили не го превзеха отново през ноември.

След освобождението си градът редовно е обстрелван от руски позиции отвъд река Днепър. Ракета е ударила и жилищна сграда в Харков, втория по големина град в страната. Съобщава се за най-малко една жертва и няколко пострадали.

"Жената се е намирала в разрушения апартамент, който беше ударен от ракета. Тя е била тук, както съобщават близките ѝ. Те са спасени, но все още издирваме тази жена.

По информация на нашите специалисти става дума за ракета С-300. Защото са открити останките, което е типично за този тип ракети. Това е просто терор и изтребление на украинския народ", заяви областнияр управител на Харков Олех Синехубов.

Малко по-късно стана ясно, че Зеленски е поискал от САЩ ракети с далечен обсег на действие, 

Не е ясно, дали американците ще се съгласят на подобна доставка, заради последните предупреждения от страна на Кремъл, които ясно показаха недоволството на Русия от подобна доставка и директната заплаха, че това може да доведе до глобален конфликт. 

Като подкрепа на тези думи ще припомним, че бившия премиер на Великобритания Борис Джонсън се оплака, как Путин в директен разговор му заявил:

" Не искам да те нараня, но това с ракета ще отнеме минута". 

Джонсън настоява, че въпросната заплаха му емотправена миналата година през февруари, когато посетил Киев за да подкрепи Украйна морално срещу "нашествениците". 

Коментари