Официална позиция: Развитието на трафика на Летище Бургас и превръщането му в световен фактор
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0

Официална позиция: Развитието на трафика на Летище Бургас и превръщането му в световен фактор

Във връзка с наше запитване и посещение до летище Бургас за развитието на трафика и бъдещи проекти, от концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, ни предоставиха подробна информация  с първите обявени маршрути за 2023 г., но те не са всички, а само тези, които може да се обявят към този момент. 

На по-късен етап от компанията обещаха, че ще обявят всички останали маршрути и пълното полетно разписание за Сезон 2023.

"Компанията концесионер,  продължава да полага всички възможни усилия в развитието на трафика и инфраструктурата на Летище Бургас изпълнявайки добросъвестно, своевременно и в пълен размер всички свои ангажименти и задължения към държавата, в ролята си на отговорен концесионер и коректен работодател на стотици служители – постоянен и сезонен персонал". обявиха от дирекцията на Летището. 

По думите на управата "Летище Бургас" е отворено за пътнически и товарни полети, осигурявайки възможно най-доброто и безопасно обслужване на всички свои пътници, посетители и клиенти.

През изминалата 2022 г. Летище Бургас отбеляза забележителен ръст от 72% на пътниците спрямо 2021 г., което представлява общ брой от 1,63 милиона пътници. Били са  обслужени 12 293 полета, от които 5489 редовни и 5169 чартърни, като бяха изпълнени полетни програми на 50 авиокомпании до 85 дестинации.

"Важно е да се отбележи, че този ръст е постигнат, въпреки липсата на полети от Руската Федерация, Украйна и Беларус, които бяха сред основните пазари за морския аеропорт преди военния конфликт на украинска територия, започнал в началото на миналата година", съобщават още от компанията.

Цели 6 нови авиокомпании са изпълнили  полети от и до Летище Бургас и 2 нови маршрута. Това са новите дестинации - Анталия, Турция и Жельона Гора, Полша.

Нещо повече, за поредна година Летище Бургас доказа, че предлага най-високото ниво на безопасност и своевременно обслужване на всички свои пътници, тъй като летището е сред малкото в Европа, които успяха да работят безпроблемно през изминалия летен сезон, благодарение на силните кампании за подбор на кадри и работодателската марка на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

По данни и проучване на ЮниконБг, за последните 16 години "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се утвърди като един от най-желаните работодатели в региона, предлагайки не само атрактивни и безопасни условия на труд, но е и една от много малкото компании в авиационния сектор в Европа и света, които не съкратиха свои служители, по време на пандемията от COVID-19.

Това развитие е базирано на непрестанното и активно промотиране на Летище Бургас от страна на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД на някои от най-големите международни туристически изложения през годините:

WTM London, ITB Berlin, IFTM Top Resa Paris, на специализирани събития за туристическата индустрия във Виена, Варшава и т.н.

През 2023 г. от компанията очакват да се включат  нови директни полети – от Познан (Полша), Каунас (Литва) и Дъблин (Ирландия) от Ryanair, от Рига (Латвия) от airBaltic и от Шчечин (Полша) от European Air Charter.

"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД също така промотира Летище Бургас на "туристическо роудшоу“ в Полша, организирано с подкрепата на Министерството на туризма на Република България, от 24 до 28 октомври 2022 г., където се проведоха множество двустранни срещи с представители на водещи тур оператори и туристически агенции от Полша.

 "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД е готов за ранен старт на Лято 2023 още от края месец март, очаквайки да обслужи редовни и чартърни полети от/до 10 дестинации от 6 държави.

 Същевременно, концесионера не спира да инвестира в инфраструктурата на Летище Бургас като инвестиционната програма за летището се изпълнява по план и график и в пълна съгласуваност с Министерство на транспорта на Република България.

Това видя наш репортер по време на посещението до Летище Бургас. 

От началото на концесията до края на 2022 г., повече от 103 млн. евро са били инвестирани в множество проекти за Летище Бургас. Ето и някои от най-големите от тях за последните 16 години:

 1. Нов пътнически терминал с прилежащи паркинг зони и изцяло нова система за достъп;
 2. Пълна реконструкция (обновяване) на ПР А – най-натоварената пътека за рулиране;
 3. Разширение на перона;
 4. Изцяло нова система за електроразпределение на територията на летището;
 5. Нова сграда за пожарната служба и др.

 В настоящия генерален план в периода от 2022 до 2026 г. "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД планира да инвестира повече от 50 млн. евро за следните проекти на Летище Бургас:

 1. Рехабилитация на пистата;
 2. Завършване на разширяването на перона и инсталиране на ново перонно осветление;
 3. Започване на разширението на Терминал 2 "Заминаващи“ и др.

 "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД работи интензивно с авиокомпаниите за развитието на свързаността на Летище Бургас, в и извън пиковия летен сезон.

Летищният оператор е един от многото фактори, оформящи свързаността през зимния период на дестинация с характерно изразена сезонност. Наличието на търсене към определена дестинация и на голям брой потенциални пътници за входящ и изходящ трафик са най-важният фактор за даден целогодишен маршрут.

Янчо Николов ЮниконБг

 

Коментари