Очакват се атантати в Истанбул, Германия и Великобритания затвориха консулствата
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Очакват се атантати в Истанбул, Германия и Великобритания затвориха консулствата

Германското и британското консулство в Истанбул затвориха заради нарастващата заплаха от атентат в най-големия турски град.

Ден по-рано същата мярка предприе и нидерландското консулство.

Причината за все по-големия риск за западняците са скорошните демонстрации в няколко европейски града, включващи и изгарянето на Корана.

"Генералното консулство на Германия ще остане затворено днес, 1 февруари, от съображения за сигурност", съобщиха от институцията на страницата си в Инстаграм. Отменено е и получаването на визи и паспорти.

От своя страна британското министерство на външните работи актуализира своите препоръки за пътуване в Турция, издавайки предупреждение за опасност от тероризъм.

"Съществува потенциален риск граждани от западни страни да бъдат мишена на атаки, особено в големите градове", посочват от ведомството.

Отбелязва се повишена заплаха от терористични атаки срещу църкви, синагоги, посолства/консулства и други места, посещавани от граждани на западни страни в Истанбул.

"Генералното консулство на Великобритания в Истанбул в момента не е отворено като предпазна мярка", добавят от британското МВнР.

Посолството на САЩ предупредиха  за повишен риск на "местата, които западняците често посещават, особено в районите Бейоглу, Галата, Таксим и Истиклял (в Истанбул)".

В неделя Министерството на вътрешните работи на Турция съобщи, че мерките за сигурност са повишени до най-високо ниво "след зловещите действия срещу нашата свещена книга - Корана, в Швеция, Нидерландия и Дания".

Ведомството добави, че извършва оценка на разузнавателните данни от страни, които са актуализирали своите препоръки за пътуване.

Датски, шведски и нидерландски крайнодесни групи наскоро изгориха копия на Корана в знак на протест срещу решението на Турция да блокира кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Коментари