Въздействащ Трифон Зарезан в Черноморец и Атия(снимки)
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Въздействащ Трифон Зарезан в Черноморец и Атия(снимки)

С традиционните церемонии и благословията на отец Стилиян от храма "Св. Никола" в Черноморец днес бяха ритуално зарязани лозята в гр. Черноморец и с. Атия.

"Този празник винаги се е чествал. Преди време, когато лозята бяха на кооперацията, церемониите бяха по-семпли. След като ги върнаха на стопаните им, Трифон Зарезан е голям празник в Черноморец", каза Царят на лозята Данаил Радев. Той уточни, че на 14 февруари, когато е денят на Зарезан по нов стил, също се празнува, но само с реколтата от миналата година. "Да направиш бяло вино е трудно, нужен е майсторлък. Затова тук хората повече правят ракия, която е уникална", каза още Царят.

Днес празникът започна с молитва и водосвет, отслужени от отец Стилиян. Той напомни, че и в библията е написано, че виното носи радост. Лозята бяха зарязани първо от Царя Радев, а след това и от най-старият лозар в региона Сотир Иванов.

Той разказа, че в землището на гр. Черноморец се отглеждат около 2000 декара от най-хубавите сортове грозде - прочутият в цялата страна "Мускат отонел", "Димят", "Ркацители", "Юни блан" и десертните "Кралски рубин" и Блейн".

Лозята бяха зарязани и от официалните гости. Изключително майсторство показаха областният управител Мария Нейкова, кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, кметът на Черноморец Росен Деспов и председателят на общинския съвет Георги Пинелов.

Първите три отрязани пръчки отидоха в менчето на свещеника и заедно с миналогодишно вино той и всички гости поляха лозите за берекет.
Кметът Тихомир Янакиев пожела да има богата реколта и здраве на хората, които обработват лозята, за да се грижат за тях и да се радват на урожай. Да няма болести по растенията, да има много грозде и да бъде продадено на добра цена си пожелаха и лозарите.

Символично зарязване направиха и в Атия. Тамошният Цар на лозята Янко Айрянов разказа легендата за Трифон Зарезан. Според нея Трифон си зарязвал лозята и си пеел весело, а когато край него минала Дева Мария, той се пошегувал с нея. Тя се разсърдила и казала на майката на Трифон, че си е отрязал носа. Жената отишла давиди как е синът й, а на него нищо му нямало, все така си пеел и шегувал. Когато обаче показал на майка си как се зарязва, си порязал носа. Затова и се казва Трифон Зарезан.

Кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Атия Румен Димитров повториха ритуала. Тихомир Янакиев пожела на жителите на селото вино в умерени количества и любов. След това веселието продължи на площада с песни, хора и почерпка за всички.

И в Атия, и в Черноморец се проведе традиционния конкурс за най-добро бяло и червено вино и ракия.

Празникът традиционно бе отбелязан и в Созопол и Равадиново.

Коментари