Българка влиза в британски затвор за кражба на 1000 лири
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0

Българка влиза в британски затвор за кражба на 1000 лири

19-годишната тийнейджърка е откраднала 1000 лири от възрастна жителка на Северен Йоркшир

19-годишната Елеонора Христова е осъдена на 12 седмици затвор за кражбата на 1000 лири от възрастна жителка на Йорк, съобщава изданието yorkpress.co.uk, цитирано от BGVOICE.

Момичето отмъкнало чантата на жената, която преди това изтеглила парите от банков клон в града. Елеонора проследила жертвата си до търговски център, изчакала я да изтегли парите. Пострадалата жена разказала, че така се уплашила, че след това се наложило да смени ключалките на външната си врата.

Елеонора пристигнала във Великобритания два месеца преди кражбата.

Нейният адвокат Хари Баймън казал пред съда, че момичето няма намерение да се връща в България и планира да се установи при майка си в Лондон, след като излежи присъдата си. Елеонора се признала за виновна за кражбата, която се случила в края на ноември. Първоначално произнасянето на съда било забавено заради подозрения, че момичето е жертва на трафик. Проверка показала, че няма такива данни, а самата Елеонора отрекла да е жертва на трафик.

Това е крещящ случай на кражба, при която деянието е извършено за лична изгода спрямо уязвим човек. Действията на Христова доведоха до основателни опасения и страх у жертвата за това, че е била набелязана и следена. Пострадалата се притеснявала, че някой може да използва ключовете от дома й. Затова униформени полицаи лично провериха на място, че ключалките са сменени и няма опасност за сигурността на пострадалата.

Полицията на Северен Йоркшир няма да толерира престъпници, насочени към уязвими жертви. Ще използваме всяка възможност, за да изправим онези, които го правят, пред правосъдието“, каза разследващият полицай Брадли Бейли.

Елеонора Христова е била идентифицирана от записите на охранителните камери и задържана само няколко дни след кражбата. От 26 ноември тя е в ареста.

След задържането ѝ пред полицията та казала, че дала част от парите на свои приятели, а с останалите пари си купила дрехи и платила наема си. Елеонора имала работа, като раздавала листовки, но след ареста ѝ е останала безработна.

Българката заявила, че обмисляла дали да се върне в България след като излежи присъдата си и отиде при майка си в Лондон.

Българите могат да влизат във Великобритания без виза като туристи или за посещение при роднини за срок до 6 месеца. Те нямат право на работа без да имат работна виза.

Коментари

Naka

3 Feb, 2023 12:13

Jalko

Отговори

хммм

2 Feb, 2023 15:44

Оставиха си държавата, за да ходят да просят по чужбина... А кой ще я управлява??

Отговори