Масов страх между съдиите, не желаят да гледат делото срещу прокурорския син
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Масов страх между съдиите, не желаят да гледат делото срещу прокурорския син

Петима съдии са си направили отвод в рамките на седмица

Никой съдия не иска да гледа делото срещу Васил Михайлов - син на пернишкия прокурор Бисер Михайлов. За една седмица петима съдии от Софийския районен съд (СРС) са си направили отвод.

В края на декември 2022 г. прокуратурата внесе в СРС обвинителен акт срещу Михайлов за 8 престъпления - нанасяне на средни телесни повреди на трима души, леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и за закана с убийство.

Делото е разпределено на случаен принцип на съдия Весела Дончева. Тя обаче го препраща в Районния съд в Перник, тъй като престъпленията са извършени там. След като получават делото обаче, всички районни съдии в Перник си правят отвод. Мотивът им е, че познават бащата на Васил Михайлов и са в служебни и лични отношения с него, което може да доведе до съмнения в безпристрастността и обективността им.

 

Така делото се озовава във Върховния касационен съд, който да определи къде да се гледа.

На 17 януари 2023 г. ВКС казва, че СРС правилно е изпратил делото в Перник, но заради отводите все пак трябва да се гледа в София.

След като се връща в СРС, делото е образувано под нов номер и на 24 януари на случаен принцип е разпределено на съдия Веселка Йорданова. Тя обаче си прави отвод. На 27 януари следва ново разпределение и делото отива при Мария Шойлекова, но и тя се отвежда. Същия ден следва трето "джуркане" и се пада съдия Петя Петкова, която също се оттегля. При четвъртия опит на 30 януари делото отива при Лора Митанкина, но и тя се отвежда и така на 31 януари то е разпределено на съдия Ваня Горанова. Днес и тя се е отвела.

Първите две съдийки са се произнасяли по мярката за неотклонение на Васил Михайлов и изтъкват това като основание да се отведат, макар по закон това вече да не е причина да не влязат в състава, който ще гледа делото по същество. Според другите три е нарушен Правилникът за администрацията на съдилищата (ПАС), защото след връщането на делото от Перник в София, то е трябвало да отиде при първоначално определения съдия - Весела Дончева, а не да се разпределя сред останалите.

Ръководството на СРС е защитило новото разпределение на делото.

 
Коментари