3 млрд.лв неустойки при разваляне на договорите с американските тецове
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

3 млрд.лв неустойки при разваляне на договорите с американските тецове

 

3 милиарда лева неустойка ще трябва да платим на американските централи при разваляне на договорите с тях. Това стана ясно от коментара на енергийния министър Теменужка Петкова, която бе препитана от депутатите в ресорната комисия.

Аз много се надявам да не се стигне до този сценарий, подчерта тя. Министърът увери, че се вземат всички мерки, за да се постигне до взаимно изгодно и за двете страни решение. Едва ли, според Петкова, ще се развалят договорите с американските "Марици".

За нас е много важно да защитим нашия национален интерес, подчерта енергийният министър. Припомняме, преди две седмици енергийният министър Теменужка Петкова опроверга информацията, че се водят преговори за прекратяване на договорите с американските централи. Тя опроверга и информацията, че е налице становище ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи".

 

Настояват за освобождаването на шефа на КЕВР

Припомняме, регулаторът заведе в ЕК дело за нерегламентирана държавна помощ за централите. Ако Брюксел каже, че е налице такава помощ, процедурата предвижда тази държавна помощ да бъде възстановена от този, който я е предоставил неправомерно. Едва след това този, който я е предоставил неправомерно, може да заведе регресивен иск срещу тези, които са я получили.
ЕК трябва да одобри методика за възстановяване средствата на инвеститорите, за да се гарантират техните права.

Договорите с американските Марици съдържали сериозни клаузи и неустойки при предсрочно им прекратяване. Ако се стигне до там, ще трябва да платим 3 милиарда лева на двете централи.

 

Работодателите очакват отговор на жалбата си в ЕК

Иначе темата за американските "Марици" бе поставена от социалиста Таско Ерменков. А Петкова обясни, че ЕК се изненадала, че я сезираме за централите, тъй като е сезирана от регулатора, а самият той преди това одобрил договорите. Това са доста сложни процедури, обясни енергийният министър. Въпросът е много важен, категорична бе Петкова.Коментари