Карадайъ в "Акве калиде"- Бургас: Туристическо бижу, за което си заслужава всяка битка /снимки/

Карадайъ в "Акве калиде"- Бургас: Туристическо бижу, за което си заслужава всяка битка /снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Карадайъ в "Акве калиде"- Бургас: Туристическо бижу, за което си заслужава всяка битка /снимки/

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича своите посетители с множество разнообразни възможности за релакс и забавления. Това безспорно е комплексът Акве калиде в Бургас, съчетаващ по чудесен начин древното с настоящето. Делегация на ДПС, водена от партийният лидер Мустафа Карадайъ се докосна до археологическите ценности намерени на мястото - крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения- достъпни за туристите чрез изградените модерни пасарелки, които пък улесняват преминаването и разглеждането им. Специално внимание бе отделено на реставрираната баня на Сюлейман Великолепни. При възстановяването й точно е спазена оригиналната визия, облицована е с мрамор и характерната за Ориента керамика. Автентичността й се допълва от естествено и художествено осветление. Тя изпълнява функцията на действащ музей, в който посетителите могат да гледат филм, създаден на базата на 3D мапинга. Той повежда туристите на една виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи-изцелителки, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на Сюлейман Великолепни. На място бе директорът на ОП Туризъм Радосвета Стюарт, която разказа любопитни подробности за историята на това място и визията за надграждане в съвремието. Всъщност за самата Стюарт това място действа повече от емоционално- приживе нейната майка даваше мило и драго да се разкрие древното величие на Акве калиде и с епизодични проекти да се върви към успешен културно- исторически туризъм. Цоня Дражева бе археолог и дългогодишен ръководител на РИМ- Бургас. Карадайъ и съпартийците му отчетоха направеното дотук- в основата на което е лечебната минерална вода, разгледаха и новият музеен и СПА център в туристическия комплекс. Грабна ги модерната виртуална експозиция, която отвежда туристите в една разходка през векове назад, когато чудодейните свойства на топлите минерални извори са били причина за създаването на селища край тях.

"Тук са се лекували траки и гърци, римски императори, византийци, османци. В басейна се поддържа оптимална температура и там се използва парна баня и сауна, студен, както и детски басейн. Водата повлиява добре при проблеми с опорно-двигателната система, централната и периферната-нервна система и за укрепване на имунитета. Нашият общински съветник Шерафет Мехмед и водачът на листата Севим Али споделиха намеренията на местната власт да се изгради и кампус, в който студенти от цял свят да имат възможност да се докоснат до вековните археологически открития, които предстои още да се разкриват тук. Това са хубави неща и тук е мястото да потвърдя решимостта ни за твърда държавна политика за опазване и надграждане на този вид туризъм. Да идват хора от близко и далеч. В близост например е мегаполис като Истанбул с потенциални туристи. Идват гостите, разглеждат, плащат си таксите, хранят се, спят, забавляват се- накратко все неща в полза на местната икономика. Плюсът е, че ползи има и за трудова заетост при нас. Та ние сме на 3- то място в Европа по богатство в културно-историческото наследство. Защо да не развием това с практически действия? Места в страната като Акве калиде си заслужават усилията. Има и програми за външно финансиране и е необходимо държавата с местните власти в страната да работят в синхрон. Рекламата е важна, всичко е важно. Благодаря за лекцията в комплекса и тематичните подаръци", посочи Карадайъ.

Неотлъчно до него бяха представители на бургаската листа за изборите на 2 април, както и евродепутатите Искра Михайлова и Атидже Алиева- Вели, които пък биха помогнали допълнително от ЕП, ако държавата промени курса си в този вид туризъм, и направи го изведе на пиедестал. При ученически екскурзии например, предимството е, че в близост има голяма пикник- спортна зона.

 

Юниконбг

 

Коментари

Ceka

16 Mar, 2023 14:08

Po dobro ot Efes e ni iska razrabotka pri naz

Отговори

Qni

16 Mar, 2023 13:30

I taz hybava

Отговори

Qni

16 Mar, 2023 13:30

I taz hybava

Отговори