"ПП-ДБ" обяви битките си
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1

"ПП-ДБ" обяви битките си

Ще имаме редовно правителство, което ще започне да решава проблемите на хората. Следващият кабинет ще е с дълъг мандат, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на брифинг на коалицията в Пловдив. 

Асен Василев пък добави, че вътрешните социологически проучвания на ПП-ДБ показват, че имат значителна преднина пред ГЕРБ. По думите му реалният резултат на коалицията на вота на 2 април ще бъде с между 5 и 7% по-висок.

Василев добави, че риск за бюджета няма, както и че той ще бъде в рамките на 3% дефицит, с което отговаря на маастрихтските критерии. По думите му ГЕРБ и част от служебният кабинет продължават да тиражират тезата, че е нужно ограничаване социалните разходи и налагане на данък свърхпечалба. Бившият финансов министър е на мнение, че това не е необходимо, тъй като проблемът е в несъбирането на приходите. По думите му се намира срив събираемостта на ДДС.

"Имаме 16% инфлацията, имаме 4% ръст на икономиката и вместо приходите от ДДС да се увеличат с около 20%, те спадат със 17,8%, т.е. са със 191,5 млн. лв. надолу спрямо миналата година и с почти 500 млн. лв. спрямо това, което трябва да бъде събрано."
Василев каза още, че след такива изяви обикновено се иска оставката на министъра на финансите.

"Ние няма да направим това, тъй като след две седмици ще има редовно правителство и тя повече няма да е министър на финансите", категоричен е той.
Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов заяви, че основна цел на бъдещото правителство ще бъде възстановяването на парламентарната република. По думите му в момента България се е превърнала в държава на изтеклите мандати.

Бившият председател на Народното събрание Никола Минчев пък отбеляза, че съдебната реформа ще бъде основен приоритет на 49-ото НС. По думите му тя е наложителна и даде пример с вчерашния брифинг на Гешев. Според него прокуратурата за пореден път си позволява явно да се намеси в предизборната кампания.

Относно Пловдив, където Минчев е водач, се предвижда изграждане на градска железница, намиране на сграда за операта, както и завършване на околовръстното шосе.

Владислав Панев от "Зелено движение" пък попита дали КФН ще санкционира финансовата министърка Росица Велкова заради твърденията ѝ, че държавата е пред фалит и има риск за курса лев-евро. Той добави, че е на мнение, че служебният кабинет поддържа изкуствено висока цената на природния газ, което пък води до увеличаване на инфлацията.

Коментари

Мони

17 Mar, 2023 19:11

Кирил е жертвеник тотал

Отговори