Не тесла, а брадва! Шопската салата става лукс за 18 кинта -газ и метан хвръкват до облаците
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Не тесла, а брадва! Шопската салата става лукс за 18 кинта -газ и метан хвръкват до облаците

Любимата за българина шопска салата трябва да удари 18-19 лева, ако се приеме идеята на финансовото министерство ставката на ДДС за ресторантите, която сега е намалена на 9 на сто, да се върне на 20%.

Такава цена обаче няма как да се сложи в менюто и половината бранш ще затвори, категоричен е Ричард Алибегов, шеф на Българската асоциация на заведенията. 

Заради предсрочно отпадане на нулевия акциз за пропан-бутана и метана пък тези горива могат да поскъпнат с 20-40 ст. Премахването на тези данъчни облекчения са част от мерките, обявени от финансовия министър Росица Велкова за закърпване на дупката, която се очертава в бюджета.

Предложенията на МФ за промени в данъчните закони трябваше да бъдат публикувани за обществено обсъждане вчера, но до редакционното приключване на броя те все още не бяха излезли. А от гласуването в парламента зависи какво в крайна сметка ще се приеме.

Макар шопската салата в менюто да е 10-12 лева, реалната й цена е 15 лева, тъй като продуктите са поскъпнали страшно много. Ако и ДДС се вдигне, шопската или салатата "Цезар“, които са сред поръчваните, трябва реално да стигнат 18-19 лева.

Никой ресторантьор обаче няма да напише в менюто си такава цена, защото отсреща няма да има кой да ги купи, обясни Алибегов. По думите му, ако се приемат идеите на финансовото министерство, половината сектор ще затвори, защото няма да има кой да пазарува. А ако се приеме и да се спрат компенсациите за тока и да се въведе данък свръхпечалба, изобщо няма да говорим вече за никакъв бизнес, посочи още той.

Според Алибегов връщането на ДДС на 20% за ресторантите отново няма да бъде прието в Народното събрание. Това е трети пореден опит, но и този път няма да е успешен, смята той. Макар още да не е ясно как ще се разпределят силите в бъдещия парламент, браншът разчита на партиите, които досега са го подкрепили – ГЕРБ, ДПС, "Възраждане“ и част от БСП.

Когато се сформира новото Народно събрание, ресторантьорите ще поискат намаленият ДДС да остане за постоянно. Сега е предвидено 9-те процента да важат само до края на тази година. Мотивите са, че браншът още не може да се възстанови от затварянето по време на COVID кризата.

"От 2 години COVID ние девет месеца не можахме да се възползваме въобще от тази ставка от 9%, тъй като бяхме затворени. Щетите, които се нанесоха за 2 г., не могат да бъдат изтрити с гумичка, защото някой е казал, че вече няма COVID криза", каза Алибегов.

Финансовото министерство смята да предложи и да се премахне нулевият акциз на метана и пропан-бутана. От 1 юли и ДДС за природния газ трябва да се върне от 9 на 20 на сто.

Все още не е ясно дали ведомството ще предложи акцизите за тези горива да се възстановят на старото си ниво отпреди актуализацията на миналогодишния бюджет, когато тези облекчения бяха гласувани заедно с други мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса заради инфлацията. 

Отпадането на облекченията ще доведе до поскъпване на метана с 20-30, до 40 ст. на килограм, прогнозира волейболната легенда и собственик на метанстанции Любо Ганев.

Той посочи, че цената на природния газ към момента е много завишена в световен мащаб.

"Промени се начинът на изчисляване на цената, преди тя беше обвързана с петрола. Промени се и начинът на доставка – вместо по тръби той се транспортира с кораби, което го оскъпява със 100 долара на 1000 кубика", посочи Ганев.

"Докато не се намерят нови доставчици, цената ще остане висока", смята той.

Коментари