Само засилен административен контрол и лична гражданска отговорност могат да решат проблема с авто анархията в квартал  Ветрен /Снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Само засилен административен контрол и лична гражданска отговорност могат да решат проблема с авто анархията в квартал Ветрен /Снимки/

Един от най-големите проблеми в Бургас си остава с парко местата. Собствениците на автомобили са толкова много, а някои семейства имат по два, три, че и четири леки коли, което от своя страна създава допълнително главоболие на общината да мисли за учредяване на площи за паркиране на всички тези превозни средства. . 

В бургаския квартал Ветрен, който през последните две десетилетия се пренасели, привличайки мнозина заможни граждани на Бургас и околията с тишината, спокойствието и чистия въздух от близкия парк, проблемът с паркиранията се усеща все по-осезаемо.

Мнозина от жителите имат гаражи, но не паркират в тях, а държат колите си наредени по уличните тротоари. Тук вече е въпрос на лична съвест и отговорност, която при някои индивиди видимо липсва.  

Особено нетърпимо е положението покрай университетската болница Дева Мария, комплекс Даун Таун, Болерото и въобще частта в която са концентрирани търговските и здравни обекти. 

Липсата на достатъчно парко места задръства улицата от двете страни с автомобили, които са накачулени по тротоарите, спирките и пречат, както на движението на транспортните средства, така и на пешеходците, да не говорим за майките с детски колички, които не могат да се движат по тях.

Ситуацията е достигнала до там, че се паркира пред и върху пешеходни пътеки, в зони, които са упоменати с пътни знаци, че паркирането е забранено и всяко нарушение подлежи на репатриране и санкция. Тук отново говорим за липса на гражданска отговорност. 

От тежестта на автомобилите плочите по пешеходните зони са начупени, нагънати и опасни за придвижване, много пациенти и посетители на болница Дева Мария нямат къде да паркират и спират автомобилите си по шосето от двете страни. Някои откарват с дни така, защото човека решил да не се разделя с автомобила си, докато се лекува. 

Местните недоволстват, защото това се случва буквално пред входните им врати, а на търговците пред обектите. Лудницата е пълна, а решение на проблема  се вижда едва след приключване на строежа на новия Онко корпус към болницата, където инвеститорът Семир Абумелих е предвидил огромни площи за паркиране, както на служебни, така и на автомобили на посетители и пациенти на болницата.  

"Не ми се иска да си представя, какво ще се случи, когато отвори и новият корпус на болницата, който сега се строи. Надявам се, че архитектите са предвидили достатъчно парко места там поне. Защото иначе главната улица ще стане непроходима", споделя пред наш репортер Веселина Славова живуща в района. 

Наша проверка установи, че положението наистина е много сериозно. За да се придвижва човек се налага да слиза на пътното платно, където може да бъде пометен от преминаващи с огромна скорост, въпреки ограниченията, превозни средства и камиони с ремаркета.

През пешеходните пътеки е почти невъзможно преминаването, защото винаги някой е спрял върху тях или от наредените в непосредствена близост коли няма видимост.  

Някои наглеци са стигнали до там, че паркират буквално върху тротоарните площи на спирката за градския транспорт.

Запечатахме кадри на такъв тарикат, чиято кола над половин час стоеше нахално паркирана буквално в самата спирка.

През цялото това време не мина нито един патрул или кола на полицията, която да санкционира този безобразник. И случаят не е единичен. Липса на всякакъв контрол от страна на КАТ и Полицията. 

Време е наистина общината да погледне на този казус и да намери някакво  решение на проблема, поне временно.

Собственици на магазини се оплакват, че буквално водят война с някои служители на болницата, които идват с автомобилите си и ги паркират за цял ден пред обектите им. На места се виждат касетки, които пазят местата за дистрибуторите зареждащи магазините.

 Улицата не е достатъчно широка за да се паркира от двете й страни, а самият трафик на колите е максимално затруднен поради факта, че трябва да се изчакват в незаетите още ниши на тръгналите автомобили за да се разминат. Липсата на какъвто и да е контрол и полицейско присъствие създава предпоставки а ПТП-та.

Правилата за движение тук не важат и всеки прави, каквото си поиска, увери се наш репортер. Извършват се обратни завои, без видимост и на забранени места, излиза се на заден ход от страничните улици директно на главния път.

Тук въпросът отново и отново се свежда до гражданската съвест и отговорност, която е абсолютен дефицит за българина. 

Толеранса на местните жители видимо е изчерпан и с право. Достатъчно дълго търпят този дискомфорт. Медицинският персонал на здравното заведение може най-малкото да пътува с градския транспорт, който за разлика от преди три десетилетия е чист и редовен.

Същото се отнася и за пациентите, които влизат или посещават болницата. Тези, които са в състояние да пътуват с обществените транспортни средства могат спокойно да ги използват за тази цел, а не да паркират безразборно, където сварят.

Друг е въпросът, че някои влизат в болницата за няколко дни и си остават личния автомобил да домува на улицата.

 Засилен административен контрол и гражданска отговорност биха довели до някакво временно решаване на проблема. Поне докато бъде завършен големият паркинг на Онкологичното крило.

В противен случай анархията ще бъде пълна и е въпрос само на време  да  се случи някой фатален инцидент.

Янчо Николов ЮниконБг  

 

 

 

Коментари

ВЕТРЕН

22 Mar, 2023 16:10

Ами като недоволстват жителите на Ветрен, те защо масово си спират колите по тротоарите, пред къщите. Да си ги прибират в дморовете. Обърнете внимание като влизате от Бургас посока Айтос по улицата какво става, особено от дясната страна ... паркинг, защо нищой не им лепи бележки от общинат! Да има контрол и всеки ден да ими лепят да се научат да си използват гаражите по предназначение и не само във Ветрен, а и Банево да ги глобяват.

Отговори