Д-р Стоев за избора и съдбоносния полет към България с Константин Бачийски
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Д-р Стоев за избора и съдбоносния полет към България с Константин Бачийски

Водещият психиатър, избрал родината си пред успешната кариера, която вече имал в Германия за вота и хората с висши цели

“През последните две седмици ситуацията е такава – постоянно обсъждаме с близки и приятели, за кого трябва да се гласува. До голяма степен нашият избор е емоционален и това е човешко. В този случай обаче мисля, че той трябва да бъде и прагматичен, защото се касае за хората, които ще управляват държавата през следващите години. А това касае и нашето бъдеще. Дори и бъдещето на децата ни в по-далечен план. Мога да кажа само, защо аз ще гласувам за Константин Бачийски с бюлетина №12“.

Това сподели, д-р Петър Стоев – психиатър и психотерапевт, успешно реализиран в Германия, като част от немското социално министерство и кариера в една от най-големите психиатрични клиники там.

След години живот зад граница, той избира да се върне в България за да даде в родината си своя принос с опит и умения, работейки в Центъра за психично здраве в Бургас. Избор към, който го тласнал преди няколко години неговият бивш възпитаник от тренировките по карате – Константин Бачийски. Двамата се срещат случайно след почти 20 години на летището в Берлин.

„Тогава той ме запита дали не желая да се прибера в България. Това ме изненада. Не виждах такава опция за себе си. И по време на целия полет Коцето започна да ме убеждава, че България за да се промени има нужда от хора, които да работят за страната и че всеки един, които се чувства българин трябва да даде своя личен принос за родината или най-малко за родното си място. Бачийски има едно качество, което е присъщо и на нашите ранни възрожденци – да работят на полза роду или да поставят личните си интереси зад обществените. Да вършат неща за своя сметка – за сметка на своето време, своите лични средства. Струва ми се, че именно това качество малко са го позагубили нашите съвременни политици. Аз подкрепям Коцето безрезервно заради качествата, които има. И му вярвам, защото това е един кристално честен, много искрен и много последователен човек. Той се движи безкомпромисно. Много често, губейки приятели, които по една или друга причина решават да поемат по друг път, защото той не се наглася, когато става въпрос за принципни въпроси“, споделя  д-р Стоев. Малко след този разговор във въздуха той започва да мисли за най-трудната миграция, както сам я определя – тази в обратната посока, към родината. И не след дълго я осъществява.

„Познавам го от 35 години. Ако трябва да го характеризирам с едно изречение – Константин Бачийски е личност с изключителна човешка порядъчност и морална чистоплътност. За всичките години, в които го познавам тези негови качества не ерозираха и си останаха такива каквито трябва да бъдат. Второто нещо, което трябва да отбележа за него е изключителната му последователност и искреност в осъществяването на много добри начинания. Той е човек, който има и една уникална способност – качеството да отсява маловажното от важното и да намира правилните решения за всеки въпрос“, категоричен е д-р Петър Стоев.

Водещият специалист изказа благодарността си към Бачийски, заради голямото му сърце и готовността винаги да помага на всяка кауза за бургаското здравеопазване.

„Това не се е променило през годините. Той е многократен дарител на Центъра за психично здраве. Последната ми молба към него бе преди две седмици и той се отзова бързо. И винаги го прави с една типична за него дискретност. Преди години той закупи едно много модерно оборудване за Центъра за психично здраве в Бургас, отнасящо се до лечението на пациенти с остри, с тежки заболявания. Пак за нуждите на ЦПЗ той закупи и някои основни уреди, знам че помага и на други здравни заведения. Ясно, че там, където той помага, не търси популярност или благодарност. Прави го с вярата, че трябва да дава за да бъде за обществото, в което живее“, каза още д-р Петър Стоев.

Той е един от първите му треньори по карате, когато Бачийски е бил едва 2 клас. „Още тогава той се отличаваше от другите с много голямо трудолюбие със способност да понася удари и превратности, които му поднася живота. И рядко срещано е човек да надгради всички тези качества, така че да служи на града и на страната си“, допълни водещият специалист, чийто полет с настоящия водач на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Константин Бачийски е променил посоката на живота му. „Промяна, за която не съжалявам, а съм щастлив, че направих“, категоричен е д-р Петър Стоев.

 

Юниконбг

Коментари