Легендарната шапка „Борсалино" се завръща
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Легендарната шапка „Борсалино" се завръща

Легендарната шапка "Борсалино" се завръща, предаде АФП.

Звездите Хъмфри Богарт, Серджо Леоне, Ален Делон и Жан-Пол Белмондо обезсмъртяват култовия модел в киното. През 2017 година компанията производител фалира.

Днес финансистът от френско-италиански произход Филип Камперио успява да вдигне продажбите и да извади от нафталина тази митична марка, създадена през 1857 г. от Джузепе Борсалино. 

Времето изглежда спряло във фабриката "Борсалино", която се намира в град Алесандрия, област Пиемонте. Дървените машини са от 1888 г. 

За да се направи филцова шапка, са необходими седем седмици и петдесетина операции, голяма част от които на ръка. 

При отварянето си през 1888 г. нашата фабрика е в авангарда по отношение на машините. Днес сме след последните занаятчии в света, правим шапки на ръка, разказва Алесандро Мортарино, завеждащ продажбите. 

Използва се заешка козина. Тя е най-меката материя и дава големи по-големи възможности за работа от вълната. 

Даниеле Фаша, занаятчия при "Борсалино" от 15 години, казва: "Машините ни помагат, но основната работа е на ръка. Трябва да уважаваме традициите."

Афиш от филма "Борсалино" с Ален Делон в главната роля, излязъл през 1974 г., е поставен на видно място в шоурума на фабриката, сред шапки във всички възможни форми и цветове. 

Най-голямото предизвикателство е да модернизираме марката, да я насочим към потребителите по целия свят, запазвайки своето ДНК, казва Джакопо Полити, който се грижи за новия стил на "Борсалино". Освен класически луксозни шапки от филц и панама, ще се произвеждат бейзболни каскети, шапки "боб" и барети. Днес шапките отново са на мода.

Предишният собственик на "Борсалино" Марко Маренко беше осъден през 2016 г. на пет години затвор за измама с фалит. Днес фабриката обръща нова страница.
"Борсалино" произвежда 180 000 шапки всяка година.

Средната им цена е 300 евро, като най-скъпите могат да достигнат и по-висока стойност. Моделът "Панама Монтекристи" от произведената преди шест месеца колекция струва 1650 евро. 

Над 2000 емблематични шапки "Борсалино" от историята на марката са изложени в едноименния музей, който ще бъде открит на 4 април в Алесандрия. Надеждата е, че той ще привлича посетители от цял

Коментари