Последно сбогом с бележит Почетен гражданин на Карлово и Благоевград
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Последно сбогом с бележит Почетен гражданин на Карлово и Благоевград

Един голям приятел на България ни напусна, седмица преди да навърши 96 години. Вдъхновена и възторжена радетелка за България - Мерсия Макдермот.
????Светла й памет!????
Хвала, дълбок поклон и вечна да е паметта ни за нея, за нейните дела и обичта й към България!
Мерсия Макдермот е британска историчка и писателка, чуждестранен член на Българската академия на науките от 1987 година и доктор хонорис кауза на Софийския университет от 2007 година.
Нейната преподавателска и научна работа е тясно свързана с България, където е живяла 27 години.
Мерсия Макдермот е известна като най-добрия чуждестранен биограф на Васил Левски. Тя прекарва над четвърт век от живота си в България, което ѝ помага да научи езика и да опознае миналото и обичаите на българския народ. Плод на интереса ѝ към българското минало са биографиите на бележити българи, които издава на английски език. Най-известни са трудовете ѝ за живота на Апостола на свободата Васил Левски и за революционера Гоце Делчев. Биографията на Левски Мерсия Макдермот посвещава на българския народ с думите: "На българския народ, който ми даде повече, отколкото мога да му се отблагодаря".
През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.
Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон.
Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград.
Носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“.
.........
Ражда се в семейството на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев.
През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането им в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра. Александра Макдермот е доктор по химия и преподавател по физико-химия в САЩ.
...........
През 1962 г. Марсия Макдермот пише първата книга на английски по обща история на България, която обхваща събитията в периода 1392 – 1885 година.
Втората ѝ и най-известна книга, свързана с България, е за Левски, „Апостолът на свободата“, посветена „на българския народ, който ми даде повече, отколкото мога да му се отблагодаря“, преведена на български от Иван Градинаров през 1970 г. и преиздавана неколкократно.
Следва трудът ѝ за Яне Сандански, „За свобода и съвършенство“, Наука и Изкуство, 1987 – преведен от Веселин Измирлиев.
В края на XX век Мерсия Макдермот издава „Български народни обичаи“, в която обяснява популярно религиозни, семейно-битови, трудови и други празници и ритуали, включително народни музикални инструменти, вярвания, суеверия и прочее.
.................
Светъл път на душата й в Царството Небесно!????

Коментари