Български фермер възражда стари сортове домати - световно доказали качества на най-вкусни
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Български фермер възражда стари сортове домати - световно доказали качества на най-вкусни

Стари български сортове домати иска да възстанови и да запази един от най-големите производители на разсад в Северозапада - Петър Петров от с. Чирен. 

Петров разказа, че вече е получил патент за производство за семена от сорта "Биволско сърце“, има и специална машина за пакетиране.

Другите стари сортове, които отглежда са "Червен едър“ и "Селски розов“. 

Засаждам, гледам растенията, пробвам различни технологии, обясни той.

Освен домати, производителят отглежда и продава разсад за български сортове краставици, патладжан, бели тиквички, пипер. Спазва стриктно съвременна производствена технология, за нещата, които не знае, се доверява на съветите на агрономи, а растенията обработва само с биоторове.

Смята, че българските производители като него имат нужда от подкрепата на държавата.

По думите му една от необходимите мерки за подкрепа е по-сериозната регулация на пазарите и осигуряване на обособени места само за местни производители. Има необходимост и от сериозен контрол дали сортът, които се продава, е наистина този, който е обявен.

По негови наблюдение много прекупвачи подвеждат хората, а когато се установи, че сортът е друг, вече няма на кого да се потърси сметка.

"Има и такива, които използват моето име, за да продават чужда, неясно каква, продукция“, обясни Петров.

Предупреждава също и че невинаги семената в пакетчета са от посочения сорт и съветва купувачите да се доверяват само на проверени във времето фирми  За да се спаси от нелоялната конкуренция, е поръчал специални купички за разсад с неговото име и телефон. 

Производителят е живял дълги години в Италия, но се върнал тук, за да възстанови и запази старите български сортове зеленчуци, тъй като е убеден, че няма по-вкусни от тях, а хибридите, които се предлагат на пазара, по думите му "съсипват българското земеделие“.

"Стремя се да направя нещо, но една птичка пролет не прави. Аз обаче няма да се откажа“, категоричен е Петър Петров.

Коментари