Новите камери в бургаските детски градини- глухонеми
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Новите камери в бургаските детски градини- глухонеми

От категорията "неми" щели да бъдат масово камерите за видеонаблюдение в бургаските детски градини. Те "влизат в бой" срещу онези лоши учители и възпитатели, дето си превишавали правата спрямо децата. Лошо няма както се казва! Има кметска заповед до края на календарната година във всички забавачници да има "Биг Брадър". Това което ни сигнализират заинтересовани лица обаче буди безпокойство. Микрофони за аудио сигнал нямало да има, сигурно заради допълнителното оскъпяване. Друго е по- обезпокоително. Фирмата или фирмите, избрани по незнайно какви критерии, изглежда нямат аудио устройства към камерите. Нещо като кръжок от времето на социализма. Ако цялото упражнение е единствено и само заради картина от някакви камери, какъв е смисъла да се правят половинчати работи и да се харчат пари?! "Може би трябва директорките на градини да бъдат пращани на курс по пантонима?" споделят родители, които действително искат да има ефективна система за контрол в учебните заведения. И нямат против сигналът да стига единствено и са до директорските кабинети, както е планирано.

Та нали идеята беше да има чуваемост- къде, как и какво се случва по стаите. Има и родители обаче, които са категорични, че не камерите са проблема, а в прекомерната численост в групите, в комбинация с нищожния брой персонал. "Всяка една от нас е принудена да работи самичка в групите, с прекомерен брой деца. Ако норматива е за не повече от 23- 24 в групичка, то в болшинството от случаите малчуганите са от 30 до 35. И това е по списък, одобрен от общината при електронното записване. Питам аз, ние някакви свръх същества ли сме за да се справяме ежедневно със задълженията си" попита във възмутителен тон бургаска учителка неотдавна. Какви са изводите? Нужен е публичен дебат за да се намери най- компромисното и ефективно решение. Което би удовлетворило всички страни. Защото примерно ако госпожите в градините играят картел, то саботажът е готов. По закон, заснемането на дадено лице става след негово съгласие.

Не се знае какви точно ще са мерките в детските ясли. Кметският ултиматум- до края на годината с Биг Брадър техника, важал и за тях.Коментари