Подпукват заведенията за алергени и грамажи в менютата
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Подпукват заведенията за алергени и грамажи в менютата

Ударни бригади на регионалните Агенции по храните и Комисиите за защита на потребителите, започват мащабни проверки за нещо много конкретно и нещо, което засяга всеки един потребител в заведенията за хранене. Акцията е озаглавена неофициално меню "Алергени" и меню "Грамаж на салати и ястия". Най- вероятно държавните служители ще играят актьорско майсторство като клиенти. Докато похапват сладко, ще събират паралелно информацията която ги интересува. "На прицел" са ресторантите в морските курорти. За какво иде реч?

От две години и половина, сервитьорите трябва да носят специално меню, в което са описани алергените във всяко от ястията. Това е изискване на Еврорегламент 1169, според който заведенията за обществено хранене са длъжни да обявяват наличието на продукти, които може да предизвикат алергии у клиентите. Как точно ще поднесат тази информация, е тяхно решение, обясняват отговорните институции. "Ако дадено блюдо съдържа алергени като фъстъци, риба, яйца, млечни продукти и др., в колоната, отделена за тях, е поставен плюс. Например срещу пица "Маргарита" стоят два плюса - за наличие на глутен и млечни продукти" казаха от бургаската структура на Агенцията по храните.

Сервитьорите трябвало да преминат и през инструктаж, в който да са обучени как да представят изчерпателно информация за наличните алергени в храните, предлагани в ресторанта. По-малките заведения за обществено хранене масово не изпълнявали изискванията на регламента. Гратисните периоди са приключили отдавна. Санкциите при нарушения са солени! Инспекцията за защита на потребителите пък тръгва "на лов" за измами в грамажа срещу съответните ястия, супи, салати, описани в менютата и т.н.

В един от големите ни курорти си направихме експеримент. Не е масова практика, но той показа, че ястията обикновено са с около 30-40% по-леки от посоченото в менюто. 400 грама свинско с картофи за 3,50 лв. звучи изгодно. Оказва се обаче, че става дума по-скоро за картофено пюре със свинско. Цялата порция тежи точно 315 грама, което означава с 22% по-малко, отколкото е обещано в менюто. Телешко с ориз всъщност е 80% ориз и 20% жилесто месо в известен ресторант, в също така известен курорт. "Санкцията за подобни измами с грамажа варира от 500 до 10 000 лв.", обясниха от Комисията за защита на потребителите. Когато му е за пръв път обаче, собственикът на хванатото в нарушение заведение най-вероятно ще бъде глобен само с 500 лв.Коментари