Внимание! Полски ароматизатори за сауни ни тровят по морето
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Внимание! Полски ароматизатори за сауни ни тровят по морето

Полски ароматизатори ни тровят в сауните по морето. Продуктът, който се води "цитрусов аромат за сауна", е спрян от употреба от Комисията за защита на потребителите. Според техни данни той можел да доведе до задушаване, натравяне и до други тежки последствия за здравето на хората, които разпускат в спа съоръженията. Не е ясно колко е точното количество на продуктите, които са били иззети от пазара, но във всички спа хотели по морето те са забранени. Чести проверки пък гарантират, че те няма да се използват повече.

В акциите по проверката на сауните са включени няколко институции, които имат различни правомощия. Всяка една от тях следи за различна изправност и спазването на изискванията за употребата на съоръженията. За гарантирането на безопасни за здравето уреди и хигиената проверява Районната здравна инспекция в съответната област, а за консумативите, категоризацията и заплащането пък е отговорна Комисията за защита на потребителите. За изправността пък трябва да се подпишат инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Самото разрешение за ползване обаче се издава от съответната община.

Почти всеки един съставен акт обаче пада в съда, тъй като за нито един от органите няма ясно описани правила с наредба или закон за това какво може и какво не може да прави. Така се стигнало до съдебно решение от магистратите в Несебър, които наскоро отменили глоба от 15 хил. лева за неизправна сауна в хотелски комплекс в курорта. Актът бил съставен от инспектор от КЗП. Собствeникът обаче го обжалвал, а ходът му дал резултат в съда. В мотивите за отмяна на наказанието е посочено, че никъде ясно не е разписано кой орган за какво отговаря, какви правомощия има и дали може да санкционира въпреки констатираните нарушения.

Именно заради тези пречки от няколко проверяващи институции ще инициират законови промени, с които да бъдат ясно регламентирани правилата, по които ще се проверяват сауните, както и задълженията на собствениците им.

 

източник Dnes.bgКоментари