Чудовищен скандал на КСНС с международен оттенък
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 1

Чудовищен скандал на КСНС с международен оттенък

Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО, изрази мнение пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев.

"Най-трудният момент от 5-часовото заседание беше самото начало, защото първо имаше едно кратко уточнение. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея", подчерта Цветанов, цитиран от "Фокус".

"Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете на част от членовете", коментира Цветанов.

Той призова президентската институция да представи становището, по "което трябваше да дискутираме, защото ако бъде представена черновата, ще видите, че действително сме прави в предположенията си, че президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО".

Не на такова мнение обаче бе лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Нямаше внушения за излизане от ЕС и НАТО, това явно е лично мнение на г-н Цветан Цветанов", подчерта Нинова.

На въпрос за черновата, която е била раздадена в началото на съвета и за това дали са се чули възгласи за излизането на България от НАТО и от ЕС, тя отговори: "Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията", посочи лидерът на БСП.

Според нея нито премиерът Борисов, нито външният министър Екатерина Захариева са останали с впечатленията на Цветан Цветанов. "Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов", подчерта Нинова.

От администрацията на президента Радев също реагираха бързо и излязоха с мнение по казуса.

"Във връзка с манипулативните твърдения на председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че първоначалното предложение на президентската институция за становище на КСНС представлява документ, който "ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО", Прессекретариатът на държавния глава предоставя пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от страна на президентската институция. Коментари