Десислава Иванчева крещи в съда: Пари не сме пипали, това е заговор
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Десислава Иванчева крещи в съда: Пари не сме пипали, това е заговор

Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали. Ръцете ми не са светили. Това каза пред журналисти в Специализирания наказателен съд кметът на район "Младост" Десислава Иванчева. Тя бе доведена в съдебната зала заедно със заместничката й Биляна Петрова. Двете бяха с белезници в обособено пространство зад бронирани стъкла, затова Иванчева крещеше към журналистите.

Тя и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани от маскирани служители на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти (КПКОНПИ) пред Спортната палата в София. В колата на кметицата бе oткрит подкуп, част от искани общо 250 000 евро от строителен предприемач. Останалите 14 000 евро до исканата сума от 70 000 евро бяха намерени в посредника за подкупа - бившия кмет на район "Младост" Петко Дюлгеров, който също бе задържан и обвинен.

Заради него на заседанието на Специализирания съд, който гледа мерките за неотклонение на тримата, не бяха допуснати камери, защото той не желае да бъде сниман.

Иванчева каза още, че акцията срещу нея е заговор, а целта е на нейното място като кмет на "Младост" да бъде сложен заместникът й Румен Русев.

Относно Петко Дюлгеров, кметицата заяви: "Той не ни е давал никакви пари. Просто са намерени в служебната кола, в някакво кашонче". На въпрос кога са били подхвърлени парите, тя уточни: "Когато ни обискираха. 5 часа седяхме без адвокат".

На въпрос дали е ходила в кафенето в градинката "Кристал" и имала ли среща с Дюлгеров, Десислава Иванчева потвърди, че са пили кафе. "Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали, не сме получавали. Парите са вероятно подхвърлени. Няма да си държа пари в отворен кашон с мен", поясни тя. Иванчева каза още, че без опис са претърсени двете дамски чанти и кашона с пари. "Жабките, страничните врати, цялото това пространство не са претърсвали, проверявали и описвани, което означава че всичко е било подметнато и намерено", обясни тя.

Десислава Иванчева обяви и име на инвеститор, който според нея я е натопил.

"Казват, че сигналът е подаден от "Ваклин груп", извика тя, а след това сложи на стъклото лист с обяснения, написани с химикал.

В него пише: "Ще се иска голяма гаранция, невъзможна да внеса. Няма намерени официални доказателства в нас (не се чете). Дюлгеров и Ваклин се познават. Той е (не се чете) и тогава, че са намерени пари в Дюлгеров, няма общо с нас. Може да са пари, за това че ни е подхвърлил парите. Има достатъчно инвеститори, които могат да потвърдят, че не сме им искали никога пари, а само дарения за площадки. Защо не провериха жабките и багажника, а директно кашона".

В сайта на "Ваклин груп" е записано, че те са строително-инвестиционана компания, която има и британски инвеститори. Строят жилищни сгради и предлагат апартаменти. Имат построени вече два блока в Младост-2. Строили са из цяла София.

По думите на заместничката й Биляна Петрова даренията, които са правени в 'Младост" като строежи на пейки и детски площадки били доброволни.Коментари