Димитър Николов обърна мача: Бургас няма да бъде подчинен на Варна в новото райониране
  • 22
  • 1
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 1

Димитър Николов обърна мача: Бургас няма да бъде подчинен на Варна в новото райониране

Сегашния Югоизточен регион в новото райониране на страната ще се запази и утвърди. Това стана ясно след срещата в НС между депутати, регионалния министър Николай Нанков и кмета на Бургас Димитър Николов. По непотвърдена информация, решаваща заслуга със своите аргументи имал кмета Николов. "Обърна мача пред министъра" каза един от присъстващите, пожелал да запази анонимност на този етап.

Както е известно, имаше най- последния вариант сочеше Бургас да мине към Варна под формата на странен Черноморески регион с център именно морската столица.

Днешната среща е трябвало да се проведе на бургаски терен на 14 април. Но тогава заради националния траур след трагедията на АМ Тракия, бива отложена във времето. Тя е била поискана след напрежение в града, че Югоизточният регион може да се преобразува в Черноморски, който да обедини Варна и Бургас, а последният ще загуби водещата си роля за кохезионните фондове на ЕС.

"Ще се съобразя с аргументите на колегите, които бяха изключително обективни. Те бяха както исторически наследени, така и със стопански връзки – област Стара Загора, Ямбол, Сливен", каза Нанков след срещата. „Има пълно съгласие на представителите на местните власти, на гражданите, депутатите от всички групи да не се пристъпва към промяна на Югоизточния район и той да бъде запазен в сегашния формат”, заяви на свой ред Ивелина Василева от ГЕРБ. По думите й Югоизточен район се представя изключително добре според икономически параметри и реализацията на проекти на регионален принцип.

Кметът Димитър Николов беше категоричен: „В момента в Югоизточен регион връзките в инфраструктурен план работят нормално, перфектни са. Това райониране не е на дневен ред. Не са ясни критериите по отношение на кохезионната политика, така че темата засега отпада“.

Във връзка с бъдещото райониране министърът потвърди, че има напрежение не само между Бургас и Варна, но и между Благоевград и София, Кюстендил и София, В.Търново и Русе.Коментари