Исковете за бургаския атентат набъбнаха на 220 милиона /снимки/
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Исковете за бургаския атентат набъбнаха на 220 милиона /снимки/

Обвинителният акт за кървавия атентат на Летище Бургас бе потвърден днес на заседание на Специализирания съд на изнесено заседание. Под внимание се взимат най- първите свидетелски разкази, дадени от очевидци на самия атентат- служители на местно казино, които са раздавали флаери там, както и от таксиметров шофьор и представители на летището и на "Гранична полиция".

Те разказаха личните си впечатления от взрива, като описват ситуацията около взрива и след това смута и паниката. Никой обаче от тях до този момент не казва пред съда, че е видял или че си спомня да е видял лицата на извършителя на атентата и на неговите помагачи. Днес обаче в Бургас това се промени. Директно се посочва извършителя, който дори бил "щедър" и черпил с бира случайни минувачи.

"Приветлив, дружелюбен и учтив, с бяло лице и европейски черти" така пък описа атентатора от летището в кв. Сарафово жената, която му е дала кола под наем, Стоянка Тодорова. Жената работела в туристическа фирма в Слънчев бряг, а терористът Мохамед Хасан Ел Хюсейни взел кола под наем от нея на 15 юли - три дни преди атентата.

Същината по делото се развихря след близо 6 години усилия във всевъзможни посоки. Призовани са всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани. Освен че бяха уведомени, повечето от тях чрез представляващите ги български и израелски адвокати вече депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева.

Просроченото време беше използвано, за да се произнесе съда по гражданските искове, искане за конституирани като частни обвинители на пострадали и на наследници. Исковете са над 50, финансовите претенции в тях варират между сто хиляди лева и 22 милиона. Имаше включително и финансови претенции за загуби в бъдеще време. Наследниците бяха изчислили колко биха заработили техните роднини, ако не бяха загинали при атентата, но точно тези претенции бяха отхвърлени.

 Коментари